Značajno arheološko otkriće koje menja istoriju: Usled suše isplivao grad star 3.400 godina (FOTO)

Foto: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

Posle nekoliko meseci ekstremnih suša u Iraku, izgubljeni grad star 3.400 godina ponovno se pojavio, a stručnjaci su ga proglasili arheološkim čudom.

Kao jedna od zemalja koje su najteže pogođene klimatskim promjenama, u Iraku su se temperature popele do čak 45 stepeni Celzijusa, ne ostavljajući stanovnicima drugog izbora osim da crpe vodu iz rezervoara Mosul za navodnjavanje. Fotografije prikazuju neverovatne ruševine za koje se veruje da su deo izgubljenog grada Zakhiku, središta Carstva Mitani, a koje su izronile posle rekordne suše, prenosi NJuzvik.

Tim nemačkih i kurdskih arheologa požurio je da iskopa i dokumentuje ruševine pre nego što ih voda ponovno potopi. Zahvaljujući brzoj reakciji otkrili su više od 100 drevnih glinenih ploča.

Jedan istraživač je otkriće, a i činjenicu da su ostaci tako dugo preživeli pod vodom, nazvao čudom. U kratkom vremenu stručnjaci su mapirali opsežan urbani kompleks koji datira od 1550. do 1350. godine pre Hrista. Osim palate, otkriveno je još nekoliko velikih građevina – masivno utvrđenje sa zidinama i kulama i višespratna skladišna zgrada.

Svi su bili izuzetno dobro očuvani, uprkos tome što su bili pod vodom više od 40 godina nakon što je palata poplavljena kada je brana Mosul izgrađena sredinom 1980-ih. Operaciju su vodili predsednik Arheološke organizacije Kurdistana dr Hasan Ahmed Kasim, dr Ivana Puljiz sa Univerziteta u Frajburgu i dr Peter Pfalzner sa Univerziteta u Tubingenu.

Foto: Prinscreen Twitter

Grad je prvi put otkriven 2010. godine nakon što je nivo vode u regiji pao zbog suše, a stručnjaci su ga proglasili arheološkim čudom, ali tek su 2019. mogli da počnu da kopaju.

Istraživači se nadaju da će nova otkrića pružiti važne informacije o kraju grada iz razdoblja Mitani i početku asirske vladavine u regiji. Grad je sada ponovno potpuno pod vodom, jer je nivo vode u akumulaciji ponovno porastao.

nportal.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti