Претрага
Претрага
Close this search box.

Značajno istorijsko otkriće u Centralnoj Srbiji, evo šta su arheolozi pronašli na dnu bunara

Foto: S.Babović

Arheolozi su nadomak planine Kopaonik u Centralnoj Srbiji pronašli ostatke kožnih cipela starih oko 400 godina, na tvrđavi Koznik u blizini Brusa.

Đonovi kožnih cipela pronađeni su na dnu jednog bunara, zajedno sa dobro očuvanim keramičkim posudama, metalnom kofom i drvenim predmetima kako je navedeno na Facebook stranici Archeo Serbia.

Ovogodišnja iskopavanja na Kozniku su tek počela, pa se očekuje i još  mnogo zanimljivih otkrića. Osnovni cilj ovih istraživanja je utvrđivanje obima spoljašnjih zidina, a do sada su pronađeni ostaci istočnog zida i kule koja je spajala ovaj zid sa južnim zidom.

Foto: S.Babović

Iskopavanja su započeta istraživanjem pet bunara unutar utvrđenja, a u jednom su pronađena dva para kožnih cipela i predmeti od keramike. Kako se navodi u objavi smarta se da pronađena obuća najverovatnije potiče iz 16. ili 17. veka.

– Ovo je veoma retko i značajno otkriće, pošto organske materije brzo propadau ostavljajući malo ili nimalo tragova. Sloj mulja na dnu bunara i nedostatak kiseonika doprineli su da organski materijali, poput ovih cipela, budu delimično očuvani – istakao je arheolog Dejan Bulić.

Foto: S.Babović

Utvrđenje Koznik ima 8 kula, a arheolozi su unutar zidina tokom ranijih iskopavanja pronašli ostatke 2 kapije, jedne crkve i rezervoara za vodu. Vreme osnivanja Koznika nije pouzdano utvrđeno, ali zahvaljujući pronalasku fragmenata kamene plastike u ostacima crkve pretpostavlja se da je tvrđava sagrađena u 14. veku.

Foto: S.Babović

Fragmenti pripadaju “moravskoj školi”, arhitektonskom stilu koji je cvetao u srpskim zemljama pod vlašću Lazarevića i Brankovića od kraja 14. do sredine 15. veka, kada je Srbija pala pod tursku vlast.

Početkom 15. veka utvrđenje je pripadalo čuvenom vitezu Radiču Postupoviću, koji je kao čelnik i vojskovođa služio despote Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića

Izvor: Facebook ArcheoSerbia

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага