Foto: b92.rs
Pre nego što počnete sa sunčanjem, važno je da kupite odgovarajući zaštitni faktor i da ga pravilno koristite.

Kada kupujete kremu za sunčanje, na ambalažama vidite “SPF 50” i smatrate da je to najjača zaštita uz koju nema šanse da izgorite. Ipak, to nije tačno.

Ona jeste najviša zaštita koja postoji, ali ako je ne nanosite redovno, takođe ste pod velikim rizikom.

“Zaštitni faktor kreme odnosi se samo na njegovu zaštitu od UVB zraka. Zaštitni faktor ne znači da će vas krema štiti od UVA zraka, odnosno onih zraka koje krivimo za bore i znakove starenja. Kada birate kremu za sunčanje, odaberite proizvod koji je testiran na širokom spektru zaštite (i UVB i UVA). Na taj način bićete zaštićeni i od direktnih sunčevih zraka i od dugotrajnog oštećenja koje se kasnije manifestuje u obliku bora, hiperpigmentacijskih mrlja i u najgorem slučaju, raka kože“, kaže dermatolog Dijana Berson.

Šta znači faktor 50?

“Znači da vas proizvod štiti od 98 odsto UVB zraka koji dolaze u dodir sa vašom kožom. SPF nivoi su kupcima uvek zadavale poteškoće. Neki su mislili da SPF broj odgovara minutama koje smete da provedete pod suncem nakon nanošenja, a neki su mislili da oznaka označava nivo zaštite“, kaže dermatolog i otkriva:

“SPF broj tehnički označava koliko minuta možete da budete na suncu, a da ne izgorite. Tu je problem što se ne uzima u obzir tip vaše kože, plivanje, sunčanje, znojenje i UV indeks za taj dan. Zaštitne kreme mogu biti efektivne do 40 minuta na suncu ili do 80 minuta u vodi. Ljudi moraju da ih nanose na svaka dva sata“, upozorava dermatolog.

Šta gledati na etiketi kreme za sunčanje?

Kako biste sebi obezbedili odgovarajući zaštitni faktor, potrebno je da obratite pažnju na deklaraciju.

“Postoje dva tipa krema za sunčanje: mineralne i hemijske. Hemijske sadrže sastojke koji apsorbiraju UV zrake, a mineralne ih odbijaju. Ako imate osetljivu kožu, sklonu iritacijama, birajte mineralne”, kaže dermatolog.

mondo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments