Претрага
Претрага
Close this search box.

Znate li zašto se uklanja stari železnički most preko kanala DTD-a? (VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo
U toku je rušenje starog železničkog mosta preko kanala Dunav – Tisa – Dunav, kod Novog Sada.

Ovaj most je do sada služio za železničku vezu između Novog Sada i Subotice. Srbija gradi nove, brze pruge, a stari most, sa starom prugom ne bi mogao da podrži ovu vrstu saobraćaja, zato je ovih dana u toku sklanjanje starog mosta. Novi most je postavljen odmah pored, sagrađen u okviru izgradnje brze pruge.

U toku je realizacija projekta izgradnje dela brze pruge od Novog Sada do Subotice. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, tokom gostovanja na RTS-u najavio je da će ovaj deo pruge biti gotov do septembra meseca, a nakon testiranja, prvi putnici moći će da se prevezu već početkom decembra ove godine. Da podsetimo, po prvim planovima rok za završetak brze pruge između Novog Sada i Subotice bio je polovina 2025. godine, a zahvaljujući vrednim neimarima građani će imati mogućnost da brzom prugom od Beograda do Subotice saobraćaju već u decembru 2024. godine

Kineske železnice ulažu dodatni napor i povećale su broj baza, kao i opremu za polaganje koloseka, kako bi sve bilo gotovo do kraja 2024. godine, rekli su Vučiću predstavnici kineskih kompanija „China railway international“ i CCCC, prilikom obilaska radova, početkom februara meseca.

Novi železnički most samo je jedna od novih građevina koja će bi izgrađena na deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice. Na ovoj deonici brze pruge biće izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata. Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica, (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac). U Vrbasu je izgrađen i vijadukt dužine 1,6 kilometra.

Takođe, planirana je i ugradnja elektrotehničke infrastrukture koja omogućava bezbedno odvijanje saobraćaja projektovanim brzinama i uvođenje evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem. Dužina trase iznosi 108,2 kilometra, dok je ukupna vrednost radova 1,16 milijardi dolara.

vojvodinauživo.rs

Tagovi:

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Нс
17.04.2024 01:10

Градиће се нови мост на његовом месту. Још један поред оног постојечег

Gost
Branko
17.04.2024 05:53

Tu treba napraviti još jedan drumski most!

Gost
Evropski parlament
17.04.2024 09:19

Zasto nisu napravili most za automobille?

Gost
Koki
17.04.2024 09:25

Most može fa ostane i posluži u druge svrhe a ovako je svrha prodati ga u staro gvožđe i mormalnu izeti lovu….lopovi..

Gost
Васиљ
17.04.2024 13:27

Мађарска је обуставила пројекат пруге са кинеским извођачима пошто не раде позиције сигурности и још неке позиције по европским стандардима. Питање је да ли се наша пруга гради по тим стандардима, а граде је кинези, и да ли ћемо бити и остати апендикс или слепо црево Европе?

Gost
Миша
18.04.2024 08:26
Odgovori  Васиљ

Ако ниси, иди провозају се до БГ-а возом, па онда напиши коментар

Povezane vesti