Претрага
Претрага
Close this search box.

Bajden danas potpisuje zakon o zaštiti gej brakova: Organizuje i žurku u Beloj kući

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL

Američki predsednik Džo Bajden danas će potpisati nacrt zakona kojim se garantuje federalna zaštita istopolnih brakova, a tu će prekretnicu u zakonodavstvu proslaviti s hiljadama gostiju u Beloj kući.

To se događa 12 godina nakon što je Bajden – tada potpredsednik u mandatu Baraka Obame – javno zauzeo stav u korist istopolnih zajednica, mnogo pre nego što su odlukom američkog Vrhovnog suda 2015. postale legalne u celom SAD-u.

Nakon što je Vrhovni sud, sada znatno konzervativniji, poništio dugotrajna prava na abortus prošlog juna, zastupnici s levice i desnice udružili su se kako bi sprečili bilo kakve naknadne poteze za ograničavanje prava na istopolne brakove, čega su se neki bojali.

Konačno usvajanje zakona u Kongresu prošle nedelje retko je iskazivanje dvostranačke saglasnosti u duboko podeljenom Vašingtonu.

“Mir za milione LGBTQI+ i međurasnih parova”

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Bajden će na proslavi okupiti grupu republikanskih i demokratskih zastupnika u Beloj kući, zajedno sa širokom paletom ljudi uključenih u slučajeve jednakosti brakova širom zemlje, rekla je juče njegova predstavnica za medije Karin Džin-Pijer.

Džin-Pijer, koja je i sama ušla u istoriju kao prva otvoreno homoseksualna sekretarka za medije Bele kuće, takođe je pohvalila “muzičke goste i nastupe kako bi proslavili ovaj istorijski zakon”.

Zakon će, rekla je, “dati mir milionima LGBTQI+ i međurasnih parova, kojima će konačno biti garantovana prava i zaštita na koje oni i njihova deca imaju pravo”, rekla je.

Stotine hiljada istopolnih parova venčalo se od odluke Vrhovnog suda iz 2015., kojom se legalizuju zajednice širom Sjedinjenih Država.

Velika većina Amerikanaca podržava istopolne brakove
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Javno prihvatanje dramatično je poraslo proteklih decenija, a ankete pokazuju da velika većina Amerikanaca podržava istopolne brakove.

No neki konzervativci i verska desnica i dalje se protive.

Novi zakon (“Respect for Marriage Act”) ne obavezuje države da legalizuje istopolne brakove, ali ih obavezuje da ih priznaju ako su sklopljeni u državama u kojima su legalni.

Ukida se pređašnji zakon kojim se brak definiše kao zajednica između muškarca i žene, a države se obavezuju da priznaju zakonske brakove bez obzira na “pol, rasu, etničku pripadnost ili nacionalno poreklo”.

b92.net/Index.hr

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti