Претрага
Претрага
Close this search box.

Beč je rangiran kao „najneljubazniji grad“ na svetu

Foto: Vienna Insider/Una Stefanović

Stranci u Beču kažu da grad nudi odlične zdravstvene i transportne pogodnosti, ali da ima izuzetno neprijateljsko stanovništvo.

Rangiranje je zasnovano na godišnjoj studiji Ekpat Insider, u kojoj je ove godine učestvovalo skoro 12.000 zaposlenih širom sveta. Izveštaj nudi uvid u kvalitet života, naseljavanje, rad, lične finansije, administrativna pitanja, stanovanje i jezik.

Španski grad Valensija je najpopularniji grad među međunarodnim zaposlenima ove godine, a slede ga Dubai i Meksiko Siti, prema “Ekpat Citi Ranking 2022” Internations.

Beč je na ovogodišnjoj rang listi na 27. mestu od 50 gradova. Iako ima veoma dobre rezultate u pogledu kvaliteta života, mnogim iseljenicima je teško da se nastanu i steknu prijatelje u glavnom gradu Austrije.

Foto: The Telegraph

Beč se nalazi na poslednjem mestu u Indeksu lakoće nastanjivanja, kao i u potkategoriji ljubaznosti do lokalnog stanovništva.

Skoro polovina ispitanika u gradu kaže da su ljudi neprijateljski raspoloženi prema strancima, a 43 odsto negativno ocenjuje opštu ljubaznost stanovništva.

Nije iznenađujuće da više od polovine iseljenika u Beču (54 procenta) smatra da je teško sklapati prijateljstva sa lokalnim stanovništvom. Štaviše, oko jedne trećine (32 procenta) je nezadovoljno svojim društvenim životom, a 27 procenata nema sistem lične podrške u Beču.

„Zaista ne volim mrzovoljnost i neljubaznost“, rekao je imigrant iz Švedske.

U Indeksu kvaliteta života Beč je prošle godine zauzeo prvo mesto, ali je ove godine dostigao tek SEDMO mesto. Što se tiče administrativnih pitanja kao što je dobijanje vize za boravak, Beč je tek 38., a glavni grad savezne države takođe ima loše rezultate za opcije bezgotovinskog plaćanja (42.).

Foto: Vienna Insider/Una Stefanović

Gde Beč sija?

Austrijski grad je posebno dobro rangiran u kategorijama uključujući Putovanja i tranzit (prvo mesto) i Zdravlje i blagostanje (drugo mesto). Međunarodni zaposleni su ocenili dostupnost, cenu i kvalitet medicinske nege kao posebno dobre.

„Sviđa mi se koliko možete da uradite ovde i koliko je lako kretati se javnim prevozom“, rekao je iseljenik iz SAD.

Osim toga, Beč nije posebno skup i zauzima deveto mesto u svetu po indeksu ličnih finansija.

Foto: dunav.at

Beč je na 26. mestu od 50 gradova u Indeksu rada u inostranstvu. Dok je 68 procenata iseljenika ocenjuje svoj posao sigurnim, a dve trećine pozitivno ocenjuje svoj balans između posla i privatnog života – u poređenju sa 59 procenata i 62 procenta na globalnom nivou. Međutim, 23 odsto ispitanika je nezadovoljno mogućnostima za karijeru, a trećina smatra da korporativnoj kulturi u Beču nedostaje kreativnost i nekonvencionalno razmišljanje.

U indeksu „Ekpat Basics“, međunarodni zaposleni smatraju da je stanovanje u Beču posebno pristupačno (9.). Pored toga, osam od deset smatra da je lako otvoriti lokalni bankovni račun (nasuprot 64 procenta širom sveta).

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага