Претрага
Претрага
Close this search box.

BIVŠI DRŽAVNI SEKRETAR NEMAČKE O REZOLUCIJI: Pa mi smo bombardovali Srbe uranijumom, zašto se pitanje genocida ne pokrene protiv država NATO?

Foto: Printscreen/Instagram

Nekadašnji državni sekretar Ministarstva odbrane Nemačke i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer, ocenio je da insistiranje Nemačke na rezoluciji o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN ostavlja gorak ukus.

– Postupci Nemačke pred Generalnom skupštinom UN zbog strašnih događaja u Srebrenici ostavljaju gorak ukus. Nemačka je bila ta koja je, ne mareći za svoj Ustav i Povelju UN, vodila rat sa NATO-om protiv Savezne Republike Jugoslavije, kršeći međunarodno pravo. Svet će se zapitati šta pod tim okolnostima treba misliti o akcijama Nemačke u Generalnoj skupštini UN 23. maja 2024. godine – naveo je Vimer.

Prema njegovim rečima, uzroke angažovanja Nemačke, ali i drugih zemalja Zapada na rezoluciji o Srebrenici treba tražiti u širem kontekstu geopolitičkih događaja i previranja u svetu, apostrofirajući krize u Ukrajini, tako i u Pojasu Gaze.

– Mnogo je otvorenih pitanja danas. Od toga da li će doći do sporazuma između Izraela i Hamasa, ali i šta će doneti predstojeća mirovna konferencija u Švajcarskoj. Ne treba zaboraviti da petogodišnji mandat predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog ističe ovog meseca – kaže Vimer.

On je dodao da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici moralo da otvori i pitanje pokretanja sličnih rezolucija.

Kao ključno vidi preispitivanje odgovornosti vodećih zemalja unutar NATO-a zbog bombardovanja SRJ 1999. godine.

– Ukoliko se već pokreće pitanje krivice za genocid, zbog čega se onda to isto pitanje ne bi postavilo i protiv država NATO-a? Pa oni su bombardujući SRJ upotrebili uranijumsku municiju protiv naroda, zar ne? – zaključuje Vimer.

Kosovo onlajn/Novosti

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti