Претрага
Претрага
Close this search box.

Bizarna “VANZEMALJSKA JAJA” izvučena iz jezera u Oklahomi, lokalci uznemireni (FOTO)

Foto: Screenshot Facebook

Zvaničnici za divlje životinje upozoravaju lokalno stanovništvo na „vanzemaljske mahune jaja“ primećene u jezeru u Oklahomi, rekavši da će se stvorenja pojaviti u velikom broju ovog leta.

Slike bizarnih prizora pojavile su se na mreži, prikazujući velike kugle nalik na žele sa tvrdom spoljašnjošću koje vise sa potopljenih grana drveća.

Dok su fotografije čudnih životinja izazvale konfuziju i malo straha na internetu, a neki ljudi kažu da moraju biti iz svemira.

Međutim, zvaničnici su uveravali javnost da su životinje jednostavno briozoe, koje postoje stotinama miliona godina – mnogo pre nego što su prvi dinosaurusi hodali Zemljom. Stvorenja se kloniraju u velike mase da bi filtrirala sitne čestice iz vode za hranu – na kraju očistivši jezero.

Foto: Screenshot Facebook

Grupe briozoa su zapravo stotine stvorenja, poznatih kao zooidi, od kojih je svaki dugačak delić milimetra, koji žive zajedno u ljigavoj masi. Nedostaju im respiratorni ili cirkulacioni sistemi, ali imaju centralni nervni ganglij koji omogućava životinji da reaguje na stimuluse, prenosi Dejli mejl.

Sićušni beskičmenjaci poseduju i muške i ženske reproduktivne organe, što im omogućava da se samokloniraju i šire kroz nakupine ćelija u organizmu poznatim kao statoblasti.

Svaki statoblast može da se reprodukuje aseksualno ako se odvoji od kolonije, omogućavajući grudvice briozoa da se šire u velikom broju u pravim uslovima. Životinje se hrane fitoplanktonom i bakterijama koje vrebaju u vodi.

Fosilni zapisi pokazuju da drevni briozoi datiraju čak 470 miliona godina, što sugeriše da su možda evoluirali od drevnog morskog crva.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti