Претрага
Претрага
Close this search box.

BLICANJE NA AUTO-PUTU i vožnja LEVOM TRAKOM kažnjavaće se PAPRENO- KAZNA ĆE IĆI I DO 700 EVRA

Foto: Pexels

Zakon o saobraćaju na auto-putevima i ostalim putevima s više traka van naseljenog područja, ističe da se mora voziti desnom trakom koliko je to “razumno i moguće”.

Ovo je zakon koji u Austriji poznaje jako mali broj vozača koji dolaze na odmore kolima ili u prvim mesecima života, dok se ne suoče sa prvom kaznom, ali ni Austrijanci nisu dovoljno upućeni te je jedan slučaj od pre nekoliko nedelja uzburkao tamošnju javnost.

Naime, kaznama za prekršaj podležu vozači koji stalno voze srednjom ili levom trakom, iako je desna traka slobodna na udaljenosti od 300 do 400 metara. Kazna za ovaj prekršaj ide i do 726 evra.

Ali, u većini slučajeva, kazne su od 50 do 100 evra za ovu vrstu prekršaja. Austrijski auto-moto klub savetuje vozače da kaznu plate na licu mesta, jer će ih to jeftinije izaći nego ako je kasnije dobiju poštom.

Takođe, upozoravaju vozače da su visoke kazne i za “teranje vozača” blicanjem svetlima da se iz jedne trake prestroji u drugua, a ako vas policija uhvati da niste držali minimalni propisani razmak između dva automobila, to može da vas košta do 2.180 evra. U teškim slučajevima ugrožavanja drugih osoba u saobraćaju preti i oduzimanje vozačke dozvole na pola godine najmanje.

U Austriji su zimske gume obavezne od 1. novembra prošle godine do 15. aprila ove godine, a one koji ne poštuju zakon udariće po džepu sa 5.000 evra.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti