Претрага
Претрага
Close this search box.

CELO STANOVNIŠTVO SELE NA DRUGI KONTINENT: Jednu od najmanjih država guta okean

Foto: Wikimedia commons/INABA Tomoaki

Jedna od najmanjih država na svetu, sa površinom od svega 26 kvadratnih kilometara, nalazi se u Okeaniji, u pojasu Polinezije. Na ostrvu Tuvalu postoji samo nekoliko hotela, samo jedna ambasada (Republika Kina, odnosno Tajvan) i samo jedna škola. Do ostrva leti samo jedan avioprevoznik, pa zato do njega nije lako doći. Upravo je to razlog zašto je ova ostrvska država usred Tihog okeana jedna od najmanje posećenih na svetu, sa svega 2.000 turista godišnje.

Međutim, to nije jedini problem za stanovnike ove države. Ovaj tropski raj je ugrožen klimatskim promenama i među prvima je na listi država koje će nestati.

Godine 2021, video snimak muškarca u odelu sa kravatom koji poziva svetske lidere da preduzmu mere protiv klimatskih promena postao je viralan i stavio male ostrvske nacije i njihovu borbu sa porastom nivoa mora u centar pažnje. Muškarac na video snimku prikazanom na COP26 Ujedinjenih nacija bio je tadašnji ministar spoljnih poslova, Sajmon Kofe.

Zašto Tuvalu tone

Ranjivost Tuvalua na klimatske promene, posebno na porast nivoa mora, je ukorenjena u njegovom geografskom sastavu. Sastoji se od devet koralnih atola koji su na niskoj nadmorskoj visini. Zbog toga, usled topljenja glečera, preti da nestane pod vodom. Pored porasta nivoa mora, Tuvalu je sve više pogođen ozbiljnijim vremenskim pojavama, kao što su cikloni i olujni udari. Sve to dodatno narušava ravnotežu ekosistema ostrva, čineći život sve nesigurnijim za njegove stanovnike.

Potonuće Tuvalua ima duboke implikacije za globalnu zajednicu i služi kao primer onoga što se može dogoditi ako se ne preduzmu hitne mere za ublažavanje klimatskih promena. Gubitak Tuvalua ne samo da bi raselio njegovo stanovništvo, već bi iskorenio jedinstveno kulturno nasleđe i istoriju.

Sporazum sa Australijom

Australija i Tuvalu su novembra 2023. sklopili sporazum o saradnji poznat kao “Falepili unija”. Sporazum obuhvata tri ključna aspekta: klimatsku saradnju, mobilnost i bezbednost. Australija se obavezuje da će pomoći Tuvaluu u prilagođavanju klimatskim promenama, dajući 11 miliona australijskih dolara Projektu adaptacije obale Tuvalua. Odredbe sporazuma koje se odnose na mobilnost podrazumevaju da se stanovnicima Tuvalua dozvoli da žive, studiraju i rade u Australiji, dok bezbednosne klauzule uključuju pomoć nakon prirodnih katastrofa.

Geopolitička pobeda Australije

Ovaj sporazum predstavlja svojevrsnu geostratešku pobedu Australije, koja se takmiči sa Kinom da učvrsti svoj uticaj u pacifičkom regionu. Vlasti u Australiji su sa velikim neodobravanjem dočekale vest o sklapanju odbrambenog pakta Pekinga sa susednim Solomonskim ostrvima, koji je Kini omogućio raspoređivanje vojnih snaga na tim ostrvima. Tako je “Falepili unija” poprimila i jednu geopolitičku konotaciju, u kojoj su Australijanci stavili do znanja kineskim vlastima da su spremni da se upuste u trku za prevlast u ovom delu Pacifika.

mondo.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Добро памтим све...
06.05.2024 07:15

Значи још један случај “мале короне”, патка другим речима

Gost
Буђави
07.05.2024 02:29

“Дубоке импликације за глобалну заједницу”? Шта је то? Уништи Србију и ником ништа а ово има глобални значај какав чланак

Povezane vesti