Претрага
Претрага
Close this search box.

DAN SEĆANJA U DONJOJ GRADINI Vučević: Danas se nalazimo na najvećem srpskom polju smrti, ovo je Jerusalim naš, naša sveta zemlja!

FOTO: SCREENSHOT RTS

Venci su položeni za pola miliona Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja ubijenih u jasenovačkom sistemu NDH koncentracionih logora

Premijer Republike Srbije Miloš Vučević prisustvovao je danas obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice, u Republici Srpskoj.

Na Grobnom polju Topole položeni su venci i cveće. Venac je položio i predsednik Vlade Srbije kao izlaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Obraćanje predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića

– Danas se nalazimo na najvećem srpskom polju smrti, pod našim nogama nalaze se čitavi gradovi… – naša deca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je – rekao je premijer Srbije.

– Ovde odajemo poštu nemi od bola za našim rodom i pokolenjima, stotine hiljada onih koji su ovde… i svi su stradali kao da nisu ljudi… klani, davljeni, kuvani, drani, silovani, mučeni, živi sahranjivani – kazao je u svom obraćanju Vučević koji je stao za govornicu posle opela, istorijskog časa i potresnih ispovesti preživelih.

– Razmere zločina genocida na ovom mestu su tolike da deluju nestvarno… I stvaraju u tom smislu najmanje dva efekta – prvi je da vam niko ne veruje da postoji mesto na svetu gde se od dečijih leševa pravio sapun… I zato normalan um to ne može da prihvati.. Drugo, ta rana je toliko duboka i toliko boli da čovek na to jednostavno ne želi da misli a ta dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svesti… Opasan je to fenomen jer je sećanje na ove stradalnike naš identitet i naš koren… U svim religijama sveta postoji mesto stradanja i patnje i najpoznatije je pod imenom pakao.

– Ne može se biti kriv ni po jednom zakonu osim po zakonu NDH o zaštiti arijevske krvi, što si Srbin, Jevrejin ili Rom, to je bila jedina njegova krivica – kazao je Vučević i dodao: To što se ovde desilo taj lelek i tu muku to može samo Gospod da razume, a to je možda i najvažnije…

– Da je ovde naš okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobednički vaskrsli do današnjeg dana jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišiće naše i dadne snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mjesta – naveo je Vučević pa dodao da narod koji je prošao kroz takve zločine ne može biti narod dželata, nego narod žrtva.

“Ovo je Jerusalim naš, naša sveta zemlja”

– Nama mora biti jasno da je ovde Jerusalim naš, da je ovdje sveta zemlja. Moramo da znamo da je uvek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države – istakao je on prethodno rekavši da oni što nas optužuju za genocid treba ovde da dođu.

– Da se sa ovoga mesta, zaklinjemo da su čojstvo i junaštvo naša snaga. Da verujemo u nebesku pravdu i Božju milost, da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine. Ko to ne shvati, nastavljač je dela onih koji ovo počiniše – poručio je Vučević.

Dodao je da je na srpskom narodu da veruje i da se moli i da radi na tome da među sobom ima slogu i jedinstvo.

– I da bi iz ovih humki iznikla slava i besmrtnost Srbinova. Neka bi Bog dao da tako bude – rekao je Vučević.

Predsednik Dodik: Jasenovac je najveći podzemni grad koji Srbi imaju

Jasenovac je najveći podzemni grad koji Srbi imaju, rekao je predsednik Republike SrpskeMilorad Dodik na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

– Masovno su ovde ubijali i zato su govorili da je ovo logor u koji su mogli svi da stanu – rekao je Dodik.

Dodik je u Donjoj Gradini naveo da se svake godine okupljaju na poznatom mestu na livadama pored reke te da je to, kako kaže dovoljno da znamo zašto smo ovde na obeležavanju.

– Znamo da je ovo mesto sveto. I da je postalo sveto jer su ga učinili naši mučenici, njih 700.000 koji su ovde mučki ubijeni na 57 načina koji su sinonim za mučenje – naveo je Dodik.

Dodik kaže da je ovaj grad uzdignut na patnji i uzdasima 700.000 stradalih od čega je 500.000 Srba.

– Ponovo smo ovde da se molimo za njihove duše. I da im kažemo da nismo zaboravili zlo, i da znamo šta je Nezavisna država Hrvatska. Da znamo za planove koje su sprovodili ili hteli i sproveli ih. A to je da jednu trećinu pobiju, da jednu trećinu rasele i jednu trećinu pokatoliče. U tome su uspevali, nisu prekidali – istakao je Dodik. Dodik navodi da su te četiri godine ustaškog režima koji je kako kaže bio pripremljen godinama pre toga.

kurir.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Mališa
12.05.2024 19:24

Mešate Hrišćanstvo sa Vašom verom.
Žalosno jè sto Vi i slicni idete tamo radi ličnih interesa a ne što Vam je žao i poštujete istoriju. Čak bi vam odgovaralo da se ponovi. Nisu svi Srbi samo zato što ste tu.

Povezane vesti