Претрага
Претрага
Close this search box.

Danas sednica Saveta bezbednosti UN nakon napada na Kijev

Izvor: Tanjug (AP Photo/Craig Ruttle)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas, na zahtev Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i SAD, zbog napada na Kijev, u kojem je ubijeno 36 ljudi i oštećena glavna dečja bolnica, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je najavio da će Ukrajina zatražiti sednicu SB UN, dodajući da Kijev očekuje konkretne korake zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje.

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je juče navode Kijeva o namernom napadu ruskih snaga na civilne ciljeve, ističući da je grupni udar na vojne ciljeve u Ukrajini odgovor na pokušaj Kijeva da ošteti ruske energetske i ekonomske objekte.

U saopštenju je istaknuto da su ruske snage izvele napad oružjem dugog dometa na objekte ukrajinske vojne industrije i avijacijske baze Oružanih snaga Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Rusko ministarstvo navodi da fotografije i video snimci iz Kijeva ukazuju da je do razaranja došlo usled pada ukrajinske rakete PVO lansirane iz protivvazdušnog raketnog sistema unutar grada.

-Posebno napominjemo da se slične histerije kijevskog režima dešavaju već nekoliko godina i svaki put uoči sledećeg samita njihovih pokrovitelja iz NATO-a. Svrha ovakvih provokacija je da se obezbedi dalje finansiranje kijevskog režima i nastavak rata do poslednjeg Ukrajinca – saopštilo je ministarstvo.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti