Претрага
Претрага
Close this search box.

DEDA ĐORĐE JE BIO SIMBOL ODANOSTI! Rođen je na današnji dan, čuvao groblje više od 60 godina, a pred smrt imao SAMO JEDNU ŽELJU!

Foto: YouTube/printscreen/Ε.Ο.Ε. Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων

Čuvar srpskog groblja Zejtinlik u Solunu, čuveni čika Đorđe Mihailović, rođen je na današnji dan 1. maja 1928. godine u Solunu.

Zejtinlik, smešten u samom centru Soluna, obuhvata 21.000 grobova, od kojih je 8.000 srpskih vojnika. Ostali grobovi pripadaju vojnicima iz Francuske, Engleske, Italije i Rusije. Međutim, srpsko groblje se ističe po svojoj centralnoj poziciji, raskošnom spomeniku i najvećoj posećenosti.

,,Ja sam rođen ovde na groblju, i to vidim kao moje mesto. Ne kao službeniku, već je to moje mesto.’’ Ovako je govorio Đorđe Mihailović, koji je više od 60 godina bdio nad usnulim srpskim junacima, čuvenim ,,soluncima’’, prenosi Informer.

Za prezime možda neko i ne zna, ali kada se pomene Čika Đorđe, nema Srbina koji ne pomisli na tople, mile oči i obaveznu vojničku uniformu i šajkaču čuvara Srpskog vojničkog groblja u Solunu – jer, on je bio čika i deka svih nas, cele nacije.

S njegovim dedom Savom Mihailovićem započeta je sveta dužnost prikupljanja posmrtnih ostataka srpskih ratnika i sahranjivanje na mestu današnjeg Zejtinlika. Posle dede, tu dužnost je preuzeo Đorđev otac Đuro Mihailović, koji je svojom hrabrošću sprečio nacističku pljačku groblja tokom Drugog svetskog rata.

Foto: neosmarmaras.co.rs

Đorđe je više od šest decenija posvetio brizi o Zejtinliku i bio je čuvar sećanja na srpske velikane. On je bio nepresušan izvor znanja o palim vojnicima i njihovim pričama, koje je rado delio s posetiocima. Njegova ljubav prema otadžbini i poštovanje prema junacima su bili neizmerni.

On je brinuo o humkama i relikvijama, pokazivao gde su pohranjene kosti njihovih predaka i održavao sveto mesto sećanja. Svoju dužnost obavljao je više od pola veka, sve dok zbog narušenog zdravlja nije napustio tu funkciju u maju 2022. godine.

Za svoju predanost i doprinos, odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena. Takođe mu je 2021. godine uručeno priznanje Majka Srbija, koje mu je dodeljeno u ime države Srbije.

Dokumentarni film pod nazivom “Poslednji čuvar” snimljen je 2013. godine o Đorđu Mihailoviću, a pesnik Raša Perić posvetio mu je pesmu “Maršira svu noć”.

Đorđe Mihailović je postao simbol odanosti, ljubavi i poštovanja prema srpskim ratnicima koji počivaju na Zejtinliku, čuvajući njihovo sećanje i nasleđe. Čuveni čika Đorđe Mihailović, preminuo je 2. jula 2023. u 96. godini.

alo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti