Претрага
Претрага
Close this search box.

Evo zašto Gent živi na vodi i očarava svet svojim spojem tradicije i modernog doba (FOTO)

Foto: Pixabay

Gent, treći najveći grad Belgije, smešten je na ušću reka LeieScheldti praktično živi na vodi. Kao jedan od najstarijih gradova u Belgiji, Gent očarava sposobnošću da uklopi tradicionalno i moderno na zadivljujuć način. Osim toga, istovremeno nudi prijatnu i intimnu atmosferu, ali je i dovoljno velik da bude dinamični centar za trgovinu i kulturu.

Gent je osnovan kao malo keltsko naselje, ali je tokom ranog srednjeg veka postao jedan od najvažnijih gradova u severnoj Evropi. U 10. i 11. veku, Gent je bio sedište grofova Flandrije i ključna tačka za trgovinu, što je omogućilo gradu da se razvija i bogati. Njegova strateška lokacija na rekama dovela je do toga da postane centar za proizvodnju tkanina, posebno lana, što je privuklo trgovce iz cele Evrope.

Zvuči neverovatno, ali u 14. veku, Gent je bio jedan od najvećih gradova Evrope, a bogatstvo i moć grada ogledali su se u njegovim impozantnim građevinama. Katedrala Svetog Bava, čija gradnja je započela u 13. veku, i danas svedoči o verskoj i kulturnoj važnosti grada. U ovoj katedrali čuva se i jedno od najpoznatijih umetničkih dela na svetu – „Gentski oltar“ braće Van Ajk.

Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Jedna od karakteristika Genta je njegova izvanredna arhitektura koja odražava različite istorijske epohe. Šetnja kroz stari deo grada vodi posetioce kroz lavirint uskih ulica i kanala, okruženih prelepim zgradama iz različitih perioda. Srednjovekovni dvorac Gravensteen, sa svojim kulama i bedemima, daje fascinantan uvid u život plemstva u srednjem veku. Danas je Gravensteen pretvoren u muzej koji prikazuje vitešku opremu i srednjovekovne mučiteljske sprave, ali i organizuje interaktivne događaje koji oživljavaju srednjovekovnu atmosferu. Gent je takođe poznat po svojim brojnim crkvama i manastirima.

Pored Katedrale Svetog Bava, tu je i Crkva Svetog Nikole, prelepa gotska građevina koja dominira gradskom panoramom. Beginaž Sint-Amandsberg, koji je deo UNESCO-ve svetske baštine, pruža uvid u život žena-begina koje su živele u verskim zajednicama, ali nisu bile deo monaškog reda.

Foto: Pixabay

Danas je Gent grad sa dinamičnom i mladom populacijom, velikim delom zahvaljujući svom čuvenom univerzitetu, jednom od najuglednijih u državi. Sa oko 70.000 studenata, Gent je živahan i mlad duhom, pun kafića, barova i kulturnih događaja koji doprinose jedinstvenom gradskom vajbu. Osim toga, Univerzitet igra ključnu ulogu u promociji naučnih istraživanja i inovacija, posebno u oblasti biotehnologije i medicinskih nauka.

Gent je takođe poznat po svojoj posvećenosti održivom razvoju. Grad je prepoznat kao jedan od vodećih u Evropi po implementaciji ekoloških inicijativa, uključujući sistem javnog prevoza, mrežu biciklističkih staza i brojne parkove i zelene površine. Gent se može pohvaliti i svojim inovativnim pristupom urbanom planiranju i restauraciji istorijskih zgrada, koje se često kombinuju sa modernim arhitektonskim rešenjima, stvarajući jedinstveni spoj starog i novog.

Najbolji period za posetu gradu je tokom festivala Gentse Feesten. Ovaj besplatni desetodnevni godišnji festival privlači stotine hiljada posetilaca i nudi raznovrstan program muzičkih, pozorišnih i kulturnih događaja, od kojih su mnogi održani na otvorenom. Ove godine festival se održava od 19. do 28. jula.

Gent je nadaleko poznat po svom dinamičnom noćnom životu i fantastičnoj kulinarskoj sceni. Načičkan je pivnicama i barovima, od kojih mnogi nude širok izbor slavnih belgijskih piva. Međutim, Gent se posebno ističe svojom veganskom i vegetarijanskom ponudom hrane. Grad je pionir u promociji održive ishrane i poznat je kao nezvanična

Foto: Pixabay

„Vegetarijanska prestonica Evrope“ budući da ima na desetine vegetarijanskih restorana. Svakog četvrtka, poznatog kao “Vegi četvrtak” („Veggie Thursday“), mnogi restorani i kafeterije nude specijalne vegetarijanske menije, što privlači lokalce i turiste da istraže nove ukuse hrane biljnog porekla.

Pored toga, Gent je dom brojnih umetničkih galerija, muzeja i pozorišta. Muzej za likovnu umetnost (MSK) i Muzej savremene umetnosti (SMAK) prikazuju širok spektar umetničkih dela, od starih majstora do modernih instalacija. Ovi muzeji, zajedno sa brojnim galerijama, čine Gent pravim kulturnim epicentrom. Postindustrijske lokacije,, poput starog brodogradilišta koje je sada pretvoreno u kreativni prostor sa studijima, radionicama i umetničkim instalacijama, daju Gentu trendi industrijski šmek. Ovi delovi grada u procesu transformacije pokazuju kako Gent još jednom uspeva da spoji svoju bogatu istoriju sa modernim trendovima.

Bilo da šetate pored kanala, istražujete bogatu istorijsku baštinu, uživate u živopisnom noćnom životu ili se divite savremenoj umetnosti, Gent nudi jedinstveno iskustvo koje ostavlja dubok utisak mesta koje inspiriše svojom sposobnošću da spoji prošlost i sadašnjost u harmoničnu, prelepu celinu.

gradskeinfo.rs

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Србин до коске
30.06.2024 10:06

Белгија је једна фашистичка геноцидна колонијална стока. Упутите се њиховој историји. За њих су турци били хуманисти. Ништа ми од те наказе не треба.

Povezane vesti