Evropski grad izglasao slobodnu prodaju kokaina

(EPA-EFE/CARLOS ORTEGA)
Glavni grad Švajcarske, Bern, počinje eksperimentalni program kontrolisane prodaje kokaina nakon što je gradski parlament usvojio predlog Alternativne levice sa 43 glasa za i 18 protiv (dakle, ubedljivom većinom).

Iako će cinici reći da Švajcarci užurbano istražuju kako da zamene globalni status bankarske nacije nakon propasti Credit Suisse-a, predlog navodno nije usmeren na pretvaranje Švajcarske u slobodnu zonu za rekreativnu upotrebu droga i raznih opijata, već pokušaj da se bolje kontroliše tržište droge.

Čak ni članovima Alternativne levice, zagovornicima kontroverznog kokainskog programa, ne pada na pamet da tvrde da kokain nije previše štetan, ali je bolje kontrolisati postojeće zavisnike nego ih prepustiti kriminalnom miljeu. Program legalne prodaje kokaina u Bernu bio bi po uzoru na već postojeći društveni eksperiment sa marihuanom u Švajcarskoj. Celoj priči se protivi grupa desničarskih partija, koje smatraju da takvu odluku treba prepustiti saveznoj vladi. Inače, švajcarske centralne vlasti su pod pritiskom gradskih predstavnika pristale na eksperiment sa marihuanom, pa je nejasno da li će biti dovoljno konzervativne da se suprotstave novom eksperimentu, ovoga puta sa kokainom.

Prvi put je slobodna prodaja kokaina predložena u Bernu 2019. godine, ali je odbijena zbog preslabih ograničenja. Kasnije je Alternativna levica dobila podršku socijaldemokrata i uz nešto finiju rukom ispisanu verziju pravila za prodaju kokaina uspela da progura kokainski program.

Eksperimenti sa slobodnom prodajom kanabisa trenutno se izvode u Bazelu, Cirihu i Lozani, a na jesen će im se pridružiti i Bern.

Jutarnji.hr

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti