Претрага
Претрага
Close this search box.

Finska danas ulazi u NATO, Rusija odmah reagovala: Pojačaćemo vojno prisustvo na zapadu zemlje

Foto: pixabay.com

Finska će danas postati članica NATO, saopšteno je iz kancelarije predsednika Finske Saulija Ninista, a ovu vest potvrdio je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

– Ovaj potez će načiniti Finsku bezbednijom zemljom, a Švedska će biti sigurnija kao rezultat ulaska svog suseda u NATO. Podići ćemo finsku zastavu prvi put u sedištu NATO. Utorak će biti dobar dan za bezbednost Finske i NATO – naveo je Stoltenberg.

Turski parlament je u četvrtak ratifikovao ulazak Finske u Severnoatlansku alijansu, tako što je svih 276 prisutnih poslanika glasalo “za”. Ta odluka turskog parlamenta stupila je na snagu u subotu, čime je otklonjena poslednja prepreka za ulazak nordijske zemlje u Alijansu, jer su svih 29 članica NATO ranije ratifikovale ulazak Finske.

Švedska još neće postati član Severnoatlanske alijanse, jer joj Ankara zasad nije dala zeleno svetlo.

Sa druge strane, Rusija će ojačati svoje vojne kapacitete u zapadnim i severozapadnim regionima, kao odgovor na ulazak Finske u NATO, rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

Finska sa Rusijom deli granicu od 1.300 kilometara, što će udvostručiti granicu transatlantskog saveza sa Rusijom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Šojgu rekao je prošle godine da će Rusija preduzeti “adekvatne kontramere” i da će formirati 12 jedinica i divizija u zapadnoj vojnoj oblasti, prenosi Tanjug.

– Ojačaćemo naš vojni potencijal u zapadnom i severozapadnom pravcu. Ukoliko se NATO snage i resursi rasporede u Finskoj, preduzećemo dodatne korake kako bismo osigurali rusku vojnu bezbednost – poručio je Gruško.

(Telegraf.rs)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti