FRANCUSKA: Mržnja prema manjini u porastu, demolirano jevrejsko groblje

       
Foto: Pixsell

Predsednik Makron poziva na akciju: “Ovo je pokazatelj najvećeg antisemitizma od 1945. godine”.

“Vrati se u Tel Aviv!”, “Palestina!”, “Vrati se u Izrael!”, vikali su najradikalniji pripadnici Žutih prsluka kada su videli filozofa, Jevreja, Alaina Finkielkrauta u subotu tokom protesta. Jedan od predvodnika napada identifikovan je kao radikalni islamista. Već u utorak jedno jevrejsko groblje na istoku zemlje išarano je kukastim krstovima.

Ovih nekoliko antisemitskih napada vratilo je pitanje odnosa prema antisemitizmu u žižu javnosti u Francuskoj, ali fenomen nije nov. Prošle godine broj antisemitskih napada rastao je čak 74 posto u odnosu na 2017. godinu: 541 prema 311.

Iako Jevreja u Francuskoj ima tek 550 hiljada, oko 1 posto stanovništva, u čak 40 posto svih religijski motivisanih napada 2017. oni su bili žrtve. Vlada je 2011. prestala da klasifikuje počinitelje po etničkoj ili religijskoj pripadnosti, ali do te godine najčešći su počinitelji bili muslimani. Ovonedeljno skrnavljenje jevrejskog groblja kukastim krstovima pokazuje da se protiv manjinske grupe bore i radikalni desničari.

“Antisemitizam je ukorenjen u francuskom društvu. Mislim da nije povezan samo s jednom grupom”, rekao je premijer Éduard Filip.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments