Mostar je danas službeno postao prvi od većih gradova u BiH gde je prodavnicama zabranjen rad nedeljom.

Oni koji se ne budu pridržavali te odredbe ili prema posebnoj odluci Grada Mostara imali odobrenje za rad, biće kažnjeni za prekršaj i do 3.000 konvertibilnih maraka (1.533 evra).

Tako su prodavnice u najvećem gradu na Neretvi u nedelju bile mahom zatvorene sa istaknutim radnim vremenom na kojem je naznačeno da nedeljom objekat ne radi.

Ta odluka je nakon donošenja izazvala različite reakcije građana, preneo je portal Klix.ba.

Jedni su je smatrali apsolutno opravdanom navodeći da u prodavnicama radi najveći broj žena koje nemaju mogućnost da sa svojim porodicama provedu vikend.

Drugi su stava da u Mostaru treba da radi sve jer je turistički grad i da se prava radnika regulišu na drugi način, tako da imaju slobodne dane, a onima koji žele da rade vikendom obezbedi dupla smena po ugledu na zapad.

Iako je zabrana rada nedeljom stupila na snagu ipak, postoje izuzeci, jer je odlukom Grada Mostara definisano da prodavnice mogu raditi nedeljom uz odobrenje nadležnih službi, ali su u tom slučaju obavezni da zatvore svoj objekat nekog drugog dana u sedmici.

Tu mogućnost iskoristio je šoping centar “Plaza” na Bišću Polju, tako da radi nedeljom, a u ponedeljak je potpuno zatvoren.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je govoreći o toj odluci objasnio kako je ideja o zabrani rada nedeljom bila sa ciljem da svi građani mogu da provedu nedelju sa svojom porodicom.

Ali s obzirom na to da je ovu problematiku teško urediti, kako je pojasnio ostavljena je mogućnost da prodavnice koje odluče da rade nedeljom moraju svoje objekte da zatvore neki drugi dan.

-Mi smo prvi grad ove veličine koji je doneo takvu odluku i zahvalan sam Gradskom veću da smo takvu odluku uspeli da donesemo. Mislim da je to civilizacijska odrednica, da imamo jedan dan u sedmici da ne radimo. S obzirom da pozdravljamo zapadne običaje i da smo u srcu Evrope, nedelja je primeran dan, jer svi koristimo vikende za dan odmora, jer tada deca ne idu u školu i sve ono što je vezano za vikend – kazao je gradonačelnik Mostara.

tanjug.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
nata
18/04/2022 11:28

Meni ovo uopšte nema smisla. Zašto ne donesu propise da radnje moraju imati određen broj zaposlenih ukoliko rade svakodnevno, kako bi svi zaposleni imali raspoređene smene i 2 slobodna dana u nedelji? Kakva glupost. Em turistički grad, em ljudi koji rade preko nedelje idu vikendom u nabavku. Ovo je najgluplji i najbesmisleniji zakon za koji sam čula u životu.

Vojvodjanin
18/04/2022 14:55

Pozdravljam odluku. Svi bi vijali duplu dnevnicu, a vreme za porodicu je nezamenljivo. Nije sve u parama!

Sladja
18/04/2022 17:54

Ih kad je Bijeljina to uvela

Bane
21/04/2022 12:03

A koji balvan je odredio prvi dan u sedmici (nedelju) kao porodični dan?