Претрага
Претрага
Close this search box.

Grupa od 33 hodočasnika krenula pešice do manastira Ostrog

FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ DOBRILA ABAZOVIĆ/ nr

Sa Sokoca je jutros na pokloničko putovanje do manastira Ostrog krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima je 13 devojaka, koja će nakon pređenih 230 kilometara u subotu, 11. maja, u predvečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, prisustvovati večernjoj službi.

Predsednik sokolačkog Udruženja “Sveti Vasilije Ostroški” Milan Maričić podsetio je u izjavi za Srnu da je ovo 15. hodočašće i poklonjenje moštima Svetog Vasilija vernika sa Romanije, a tradicija je počela još 2009. godine kada su do manastira Ostrog krenula trojica mladih Sokočana.

On je istakao da su jutros na ovaj put, nakon blagoslova sveštenika iz porte Crkve Svetog proroka Ilije, krenuli hodočasnici sa Sokoca, iz Rogatice, Pala i Višegrada.

Maričić ističe da hodočašće, pre svega, ima duhovni karakter, jer sav taj fizički napor šestodnevnog pešačenja ne bi mogao da se izdrži bez Božje pomoći i priziva Svetog Vasilija Ostroškog, bez obzira na to da li se učesnik bavi sportom ili ne.

“Celim putem hodočašća oseti se nebeska blagodet i prisustvo volje Božje kod svih učesnika što im daje snagu da istraju na putu, na kojem ih na kraju čeka poseban izliv blagodeti Božje, osećaj koji je teško rečima opisati pri prisustvu večernjoj službi i samom poklonjenju moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca”, naveo je Maričić.

Prvi odmor hodočasnika planiran je, kaže, nakon pređenih 45 kilometara, u mestu Dub kod Rogatice u Asfaltnoj bazi preduzeća “Romanijaputevi”, a potom u Sportskoj dvorani u Foči, u Rafting klubu “Sastavci” na granici Crne Gore i Republike Srpske, u manastiru Piva, u sportskoj sali u Vidrovanu, a potom šesti dan pešačenja dolaze na večernju službu u manastir Ostrog.

Maričić je izrazio zahvalnost velikom broju privrednika sa područja Sokoca i susednih opština, koji su pomogli ovo pokloničko putovanje.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti