Претрага
Претрага
Close this search box.

Hapšenja, ucene, zatvaranje – Sloboda medija po evropskim standardima

Foto: ilustracija
Ovih dana u Poljskoj se dešava vrhunac sukoba dve političke opcije. Na jednoj strani je Građanska platforma poljskog premijera Donalda Tuska, dok se na drugoj strani nalazi  Andrzej Duda, jedan od lidera stranke Pravo i pravda i aktuelni predsednik Poljske.

Kada je opozicija okupljena oko Građanske platforme u decembru prošle godine osvojila vlast nakon osam godina vlasti Prava i pravde, obećala je da će povratak vladavine prava Poljskoj biti njen glavni prioritet.

Kako izgleda u realnosti povratak vladavine prava?

Adam Bodnar, aktuelni ministar pravde i bivši poljski ombudsman je na čelu Tuskovog tima i određen je da predvodi lov na bivše funkcionere stranke Pravo i pravda. Prvi korak u borbi protiv političkih protivnika je svakako stavljanje medija pod apsolutnu kontrolu. U toj borbi će ostati zabeležena Bodnarova izjava: „Morali smo da likvidiramo javnu televiziju“, kao i hapšenje dvojice poslanika u predsedničkoj palati.

Od stupanja na dužnost 15. decembra, Tuskov kabinet je odmah otpustio i smenio direktore državne televizije, radija i Poljske novinske agencije. Takođe, širom Poljske se zatvaraju mediji, dok je predsednik Nacionalnog saveta za radiodifuziju naveo da se širom Poljske uništava arhiva koja obuhvata sadržaj koji nije po volji novoj proevropskoj vlasti u Poljskoj.

Po uzoru na nacističke ili staljinističke dekrete, 19. decembra u Poljskoj je doneta Rezolucija o uspostavljanju pravnog poretka i nepristrasnosti i pouzdanosti javnih medija i Poljske novinske agencije, koja je dala osnov za čistke po novinskim redakcijama.

Pomenuta Rezolucija je Bartolomeju Sjenkijeviču, aktuelnom ministru kulture dala odrešene ljude da na sve ključne pozicije na medisjkom spektru, preko noći, dovede sebi lojalne ljude mimo zakonskih procedura i sprovedenih konkursa.

Za to vreme birokrate iz Brisela ćute

Zvanični Brisel se ne oglašava puno u vezi sa situacijom u Poljskoj, dok organizacije poput Helsinške fondacije za ljudska prava smatraju da su javnim medijima potrebne hitne i temeljne reforme.

Danas sa „slobodnih“ medija u Poljskoj možemo da čujemo kako su hapšenja, cenzura i progon neophodni kako bi se Poljska preoblikovala i vratila evropskim vrednostima i principima.

Foto: Wikimedia Commons/Steven Lek

Postavlja se samo pitanje u kom pravcu se Evropska unija danas kreće? Evropska unija i Brisel sve više podsećaju na Evropu iz najmračnijeg perioda tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, dok centralističko uređenje, birokratija i apsolutna kontrola medija i ljudi danas karakteriše Stari kontinent.

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Marko
29.01.2024 16:05

Kamo srece da je i ovde tako, ali vrana vrani oci ne vadi..

Gost
Bane
30.01.2024 09:25

Snsuživo piše o slobodi medija??? Hahahahaha

Povezane vesti