Претрага
Претрага
Close this search box.

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Evropljane sve više brinu životni troškovi, a sve manje stanje na ratištu u Ukrajini

Foto: Star Tribune/ GIANNI CIPRIANO/ NEW YORK TIMES

Politička podrška Ukrajini bila je praćene i javnim mnjenjem budući da su građani Evrope vrlo snažno stali na stranu Ukrajinaca, spremni da borbu protiv Rusije plate i težom ekonomskom situacijom u svojim zemljama. Međutim, nakon skoro četiri meseca, izgleda da se stvari menjaju.

Veliko istraživanje, sprovedeno u 10 evropskih zemalja (Rumunija, Finska, Portugal, Italija, Velika Britanija, Poljska, Švedska, Španija, Francuska i Nemačka), pokazalo je da građane ovih zemalja sve manje interesuje stanje na ratištu, a sve više brige izazivaju životni troškovi koji sve više rastu.

Istraživanje je urađeno u maju pokazalo je i da je podrška Ukrajini i dalje velika, ali da raste i zabrinutost zbog posledica sukoba.

Foto: ABC News/ Emilio Morenatti/AP

Čak 73 posto ispitanih smatra Rusiju krivom za rat, u Poljskoj je to čak 80, dok je u Finskoj najviši procenat od 90 posto. Jaka je podrška i potpunom prekidu veza s Rusijom- većina smatra da bi vlade trebalo da prekinu ekonomske i kulturne veze s Moskvom, a čak 71 posto Poljaka smatra da treba prekinuti i diplomatske veze.

Građani u Nemačkoj, Italiji i Francuskoj najviše strahuju od rasta troškova života i energije dok je one u Švedskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji najviše strah od nuklearnog rata. U Rumuniji i Poljskoj većina smatra da se njihove vlade previše bave ratom u Ukrajini u odnosu na probleme koje građani imaju, visoki postoci građana koji to misle su i u Italiji, Španiji i Francuskoj.

novilist.hr/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага