Претрага
Претрага
Close this search box.

Južna Koreja plaćaće usamljenim mladim ljudima 500 dolara mesečno za socijalizaciju

Foto: YouWorkForThem

Vlada Južne Koreje plaćaće usamljenim mladim osobam 500 dolara mesečno za socijalizaciju u društvo. Korejska vlada je prepoznala da je deo mladih u njihovoj zemlji izgleda potpuno odsečen od sveta i sada je spremna da im plati da “ponovo uđu u društvo“

Ministarstvo za rodnu ravnopravnost i porodicu objavilo je prošle nedelje da će obezbediti do 650.000 korejskih vona (oko 500 dolara) mesečno izolovanim društvenim samotnjacima,odnosno mladima koji su usamljeni u pokušaju da podrži njihovu “psihološku i emocionalnu stabilnost i zdrav rast“.

Oko 3,1% Korejaca starosti od 19 do 39 godina su “povučeni usamljeni mladi ljudi“, koji se definišu kao žive u “ograničenom prostoru, u stanju da nisu povezani sa spoljašnošću duže od određenog vremenskog perioda i imaju primetne poteškoće u životu normalan život“, navodi se u izveštaju ministarstva, pozivajući se na Korejski institut za zdravstvo i socijalna pitanja.

To čini oko 338.000 ljudi širom zemlje, od kojih 40% počinje svoju izolaciju u adolescenciji, prema ministarstvu. Smatra se da su u igri različiti faktori, uključujući finansijske teškoće, mentalne bolesti, porodične probleme ili zdravstvene probleme.

Nove mere su posebno usmerene na mlade ljude kao deo većeg Zakona o podršci dobrobiti mladih, koji ima za cilj da podrži ljude koji su izuzetno povučeni iz društva, kao i mlade bez staratelja ili školske zaštite koji su u opasnosti od delinkvencije.

Mesečna naknada biće dostupna usamljenim mladim ljudima od 19 do 24 godine koji žive u domaćinstvu koje zarađuje ispod srednjeg nacionalnog dohotka – definisanog u Južnoj Koreji kao oko 5,4 miliona vona (oko 4.165 dolara) mesečno za domaćinstvo od četiri osobe. Mladi se mogu prijaviti za program u lokalnom administrativnom centru za socijalni rad; njihovi staratelji, savetnici ili nastavnici se takođe mogu prijaviti u njihovo ime.

“Povučeni mladi mogu imati sporiji fizički rast zbog neredovnog života i neuravnotežene ishrane i verovatno će se suočiti sa mentalnim poteškoćama kao što je depresija zbog gubitka društvenih uloga i odložene adaptacije“, navodi ministarstvo, naglašavajući važnost „aktivne podrške“ prenosi CNN.

Neki gradovi i lokalne samouprave već imaju slične sisteme; Seul, glavni grad zemlje, ima “Projekat podrške mladima u osamljenosti“ koji pruža savetovanje o mentalnom zdravlju, razvoj hobija i radnu obuku, kao i životnu obuku za izolovane mlade ljude.

Ovaj fenomen nije jedinstven za Južnu Koreju. Japan ima sličan problem, sa skoro 1,5 miliona povučenih usamljenih mladih ljudi, koji su poznati kao hikikomori, prema nedavnom vladinom istraživanju. Neki izlaze samo da kupe namirnice ili za povremene aktivnosti, dok drugi čak i ne izlaze iz spavaće sobe.

zanimljivostidana.com

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Ana
21.04.2023 14:36

U zdravom društvu se prepoznaju i rešavaju problemi. Za primer.

Povezane vesti

Претрага