Nasilni protesti održani su u Džubi, glavnom gradu Južnog Sudana zbog odluke administracije američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani izvoz oružja u tu zemlju.

SAD su u petak uvele sankcije za izvoz oružja i obustavile vojnu pomoć Južni Sudan u kojem već pet godina traje građanski rat. Stejt department  saopštio je  da su SAD “užasnute” nasiljem koje obe sukobljene strane iskazuju.

Hiljade demonstranata okupile su se danas ispred Ambasade SAD i baze UN u Džubi, s transparentima “Dole gospodine Tramp” i “Ne slabite našu državu gospodine Tramp”.

Oni su osoblju Ambasade predali peticiju protiv sankcija i optužili SAD da podržavaju pobunjenike,  navodi se u tekstu peticije u koji je agencija Asošiejted pres imala uvid.

Protest je bio miran sve dok okupljeni nisu verbalno napali troje novinara, među kojima je i reporter agencije AP, te je došlo do nereda, ali niko nije teže povređen.

Vlada Južnog Sudana nije želela da komentariše sankcije, ali je osudila nasilje na protestima.

Tu državu koja se ratujući otcepila od Sudana 2011. godine, i sama se 2013. godine suočila sa građanskim ratom u kojem je pored nekoliko desetina hiljada mrtvih, više četiri miliona stanovnika izbeglo. Južni Sudan je pogodila i teška humanitarna kriza.

 

autor: Beta/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments