Претрага
Претрага
Close this search box.

Kakva kazna čeka Trampa?! Zatvor, novčana ili skupljanje smeća u metrou? Burno je reagovao, ali u svemu ima nešto dobro!

Foto: Wikipedia/Michael Vadon

Porota na Menhetnu osudila je Donalda Trampa po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa u slučaju davanja tajnog novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels, kao i njegovog bivšeg advokata Majkla Koena.

Sada se postavlja pitanje – kakvu kaznu treba da dobije bivši predsednik SAD?

To je odluka koja je u potpunosti na Huanu Merčanu, sudiji koji nadgleda slučaj. Zločini za koje je Tramp proglašen krivim, falsifikovanje poslovne evidencije u prvom stepenu, su krivična dela klase “E” u Njujorku, najmanje ozbiljna kategorija i za njih je kazna do četiri godine zatvora. Presuda mu je zakazana za 11. jul.

Da li mu preti zatvorska kazna

Ali, malo je verovatno da će Tramp biti osuđen na zatvorsku kaznu, kažu stručnjaci. On je počinilac prvi put, a zločin za koji je proglašen krivim je nenasilni zločin na papiru.

– Mislim da ga sudija verovatno ne bi zatvorio samo pod tim okolnostima – rekla je Šeril Bejder, profesorka prava na Univerzitetu Fordham koja je bilo kakvu kaznu zatvora nazvala “malo verovatnom”.

– Ali imajući u vidu da je on bivši predsednik, da ima podatke Tajne službe i da je takođe pretpostavljeni republikanski kandidat, mislim da bi zatvor bio logistički veoma težak, ali bi takođe imao političke implikacije za koje mislim da bi sudija Merčan želeo da izbegne – navela je.

Svaka kazna će se verovatno sastojati od novčanih kazni, uslovne kazne, društveno-korisnog rada ili neke kombinacije svega toga.

“Volela bih da skuplja smeće”

– Volela bih da vidim društveno-koristan rad, skupljanje smeća u metrou – rekla je Karen Fridman Agnifilo, bivši glavni tužilac u kancelariji okružnog tužioca Menhetna.

Mnogo toga može zavisiti od toga kako sudija Merčan tumači Trampovo ponašanje, uključujući nedostatak kajanja.

– Ne mogu da zamislim da ćemo videti Trampa koji se kaje i izvinjava ako dođe vreme za izricanje presude. Sudije takođe razmatraju prouzrokovanu štetu. S jedne strane, sudija Merčan bi ovo mogao smatrati prekršajem tehničkog snimanja kako bi se prikrilo nepristojno ponašanje, nanošenjem samo minimalne štete. S druge strane, on bi mogao da posmatra Trampovo ponašanje kao nanošenje duboke štete celoj zemlji uskraćivanjem glasačkoj javnosti prava da daju informisani glas na najvišim nacionalnim izborima – istakla je Bejder.

Trampovi advokati su mogli da traže od Merčana da poroti da tu opciju, ali to nisu učinili.

I tužioci i Trampovi advokati podneće preporuke za izricanje kazne. Isto će biti i sa kancelarijom za uslovnu kaznu, koja će sastaviti poverljivi izveštaj koji će biti predstavljen sudiji.

Žalba ili prihvatanje kazne?

Tramp će se skoro sigurno brzo žaliti. Bilo koja kazna bi tada verovatno bila na čekanju dok je žalba u toku.

Žalbeni proces bi trajao mesecima, čak i godinama, što znači da bi moglo da prođe neko vreme pre nego što presuda stupi na snagu. Tramp ima 30 dana da podnese obaveštenje o žalbi na osuđujuću presudu, a zatim šest meseci da uloži punu žalbu prvom sudskom odeljenju koje razmatra žalbe okruga Njujork. Ako bi osuđujuća presuda bila potvrđena, Tramp bi se tada verovatno žalio Apelacionom sudu u Njujorku, sedmočlanom telu koje je najviši apelacioni sud u državi Njujork. Taj sud ima diskreciono pravo da li da sasluša predmet ili ne.

Pitanja koja se raspravljaju u žalbenom postupku verovatno bi bila složena pravna pitanja, na primer, da li je sudija dao odgovarajuća uputstva poroti i dozvolio da se pravi dokazi uvrste ili izuzmu. Činjenice i kredibilitet svedoka ne bi bili predmet žalbe.

Da li se može kandidovati za predsednika

Ako osuđujuću presudu potvrdi Apelacioni sud u Njujorku, Tramp bi se verovatno žalio američkom vrhovnom sudu, koji bi takođe mogao da odluči da li će uzeti slučaj ili ne. Pošto je slučaj po zakonu države Njujork, da bi se on našao pred Vrhovnim sudom SAD, Tramp bi zahtevao da ubedi sudije da je u pitanju neko federalno ili ustavno pitanje.

Osuda neće uticati na Trampovu zakonsku sposobnost da se kandiduje za predsednika. Ustav ne zabranjuje prestupnicima da se kandiduju za funkcije. Neprovereno je da li bi on mogao da bude predsednik iz zatvora. Ne bi mogao da se pomiluje ni od kakve osude, jer je to državni zločin.

Oglasio se Tramp: Burna reakcija na presudu

Bivši američki predsednik i jedini osuđivani predsednik u istoriji Amerike Donald Tramp kratko je prokomentarisao presudu porotnika koji su većali dva dana, pre nego što su ga proglasili krivim za 34 tačke optužbe.

– Ovo je bilo namešteno, sramotno suđenje. Prava presuda će biti 5. novembra od strane naroda – rekao je Tramp kratko, vidno uznemiren, podsećajući na očekivane predsedničke izbore u Americi u novembru ove godine.

– Nismo uradili ništa loše. Ja sam nevin čovek. Ljudi znaju šta se ovde dogodilo – dodao je.

Tramp je takođe dodao da krivi Bajdenovu administraciju zbog suđenja.

Osuda verovatno neće uticati na Trampovu sposobnost da glasa na izborima ove jeseni. Florida, gde je registrovan, dozvoljava ljudima koji su osuđeni van države da glasaju ako im država u kojoj su osuđeni to dozvoli. U Njujorku, neko ko je osuđen za krivično delo može da glasa sve dok nije u zatvoru.

Da li mu je sudija naklonjen

Sudija Merčan je već dva puta kaznio Trampa tokom ovog slučaja zbog kršenja važećeg naređenja, a način na koji je sudija postupao u obe epizode ​​mogao bi da pruži uvid u to kako će pristupiti svakoj mogućoj kazni za Trampa. Podvlači da je Merčan veoma svestan logističkih poteškoća zatvaranja Trampa i širih političkih implikacija tog činjenja.

– Gospodine Tramp, važno je razumeti da je poslednja stvar koju želim da uradim da vas strpam u zatvor. Vi ste bivši predsednik Sjedinjenih Država, a možda i sledeći predsednik – rekao je Merčan 6. maja, kada je izrekao kaznu od 1.000 dolara zbog nepoštovanja suda po deseti put.

Dalje je objasnio zašto je stavljanje Trampa u zatvor u to vreme bilo “zaista poslednje sredstvo za njega”.

– Takođe brinem za ljude koji bi morali da izvrše tu sankciju — sudske službenike, službenike popravne službe, Tajne službe, između ostalog. Brinem se za njih i šta bi sve išlo za izvršenje takve sankcije. Naravno, svestan sam i širih implikacija takve sankcije. Veličina takve odluke nije jednostrana. Ali, na kraju krajeva, imam posao koji treba da obavim, a deo tog posla je da zaštitim dostojanstvo pravosudnog sistema i iznudim poštovanje – dodao je on.

“Kriv je po svim tačkama optužnice”

Podsećamo, tužioci su nedeljama pokušavali da dokažu da je Tramp svesno plaćao svom bivšem advokatu Majklu Koenu mesečne rate od 35.000 dolara kako bi mu otplatio 130.000 dolara namenjenih da se zvezda filmova za odrasle Stormi Danijels spreči da izađe u javnost sa navodima o aferi sa Trampom neposredno pre dana izbora 2016. godine.

Porota u istorijskom krivičnom suđenju Donaldu Trampu donela je presudu drugog dana većanja i proglasila ga krivim po svim 34 tačkama optužbe, što dovodi do toga da je Tramp prvi bivši ili sadašnji predsednik u SAD koji je suočen sa krivičnim suđenjem.

informer.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti