Foto: nsuzivo

Ubrzano zagrevanje svetskih okeana zabrinulo je naučnike koji objašnjavaju da će vremenski fenomen El Ninjo samo dodatno pojačati rast temperature.

Ovog meseca, globalna temperatura površine mora ponovo je premašila prethodni rekord, a stručnjaci upozoravaju da se nikada nije zagrevala ovako brzo.

Naučnici, međutim, ne znaju tačno zašto je do ubrzanja zagrevanja došlo.

U kombinaciji sa drugim vremenskim događajima, temperatura na planeti bi mogla da dostigne zabrinjavajući nivo do kraja sledeće godine.

Brojni pokazatelji ukazuju da će snažni El Ninjo, klimatski fenomen koji zagreva okean, početi narednih meseci.

Topliji okeani dovode do pomora životinjskog i biljnog sveta u njima, uzrokuju ekstremne vremenske nepogode i podižu nivo svetskih mora. Osim toga, manje su efikasni u apsorbovanju gasova sa efektom staklene bašte.

U novoj studiji se pokazuje da se u proteklih 15 godina akumulirana toplota na Zemlji povećala za 50 odsto, a najveći deo povećanja otišao je u okeane.

Posledice toga su da je temperatura okeana dostigla novi rekord ovog aprila, a u određenim delovima sveta, dugoročno razlike su ogromne.

Tako je, primera radi, površinska temperatura mora da istočnoj obali Severne Amerike bila 13,9 stepeni Celzijusa viša od proseka u periodu 1981. do 2011. godine.

Još nije utvrđeno zašto je došlo do ovako rapidne i ogromne promene. Duplirali smo toplotu u klimatskom sistemu u prošlih 15 godina. Ne možemo tačno da kažemo da li su klimatske promene, prirodna varijabilnost ili kombinacija ta dva“, kaže Karina fon Šukman, vođa studije i okeanograf u istraživačkoj grupi „Mercator Ocean International“.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments