Претрага
Претрага
Close this search box.

Ko vara potrošače, u ovoj zemlji će morati i da plati: Uvode se kazne i do 7.000 evra za propuste ove vrste

Foto: Pexels

Proizvođači i dobavljači hrane u Južnoj Koreji će morati da upozore potrošače ako smanje veličinu svojih proizvoda ili rizikuju kaznu do 10 miliona vona (oko 6.800 evra), saopštio je danas antimonopolski regulator.

Komisija za pravednu trgovinu (FTC) je saopštila da je praksu nekih preduzeća da smanjuju porcije proizvoda uz zadržavanje iste cene označila kao nepoštenu transakciju koja podleže kaznama.

Većina proizvođača prerađene hrane i potrepština za domaćinstvo, kao što su toaletni papir, šamponi i deterdženti, moraće da ističu etikete s upozorenjem tri meseca, ako smanje svoje proizvode na način koji podstiče povećanje jedinične cene.

– Promena je imala za cilj da spreči situaciju u kojoj kompanije smanjuju veličinu, standard, težinu ili količinu svojih proizvoda bez dovoljno obaveštenja, tako da potrošači nesvesno snose značajno povećanje cena – navodi se u saopštenju FTC-a.

Foto: Thinkstock

Pravilo će stupiti na snagu u avgustu nakon tromesečnog grejs perioda, a prekršioci će biti kažnjeni sa 5 miliona vona (oko 3400 evra) za prvi prekršaj i 10 miliona vona za drugi, prenosi Rojters.

Rast cena hrane i životnih troškova bili su glavna pitanja uoči prošlomesečnih parlamentarnih izbora, na kojima je vladajuća stranka predsednika Jun Suk Jeola pretrpela poraz.

Njegova vlada je preduzela različite korake u pokušaju da stabilizuje cene, uključujući smanjenje carina na uvoz hrane i vršenje pritiska na kompanije da ograniče povećanje cena.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti