Претрага
Претрага
Close this search box.

Kod Rovinja ulovljena NAJOTROVNIJA RIBA SVETA, otrov 1200 puta jači od cijanida

Foto:adventurouskate.com

Sedam jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus) uočeno je u ponedeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i ulovljena na dubini od 19 metara i odneta je u Centar za istraživanje mora Rovinj.

-Srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji usled konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna –  objavljeno je na internet stranici Aquarium Pula, preneo je portal 24sata.

Dodaje se da je ribu ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović.

Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predelima Indijskog i Tihog okeana.

Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utiče na biološku raznolikost te predstavlja pretnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, kida mamce i udice.

Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu napuhanost jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plenom grabežljivca. Umesto bega, napuhača koriste svoje elastično telo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i vazduha kad je to potrebno) kako bi se pretvorila u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Tanjug

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
14.05.2024 11:56

Jel otrovnija od rezimskog tabloida SNS Uzivo? 🙂

Last edited 6 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti