Претрага
Претрага
Close this search box.

KOPERNIKUS POTVRDIO- Ovaj JUN je NAJTOPLIJI IKADA, zbog NESTVARNIH VRUĆINA prekidi ELEKTRIČNE ENERGIJE, a evo šta nas očekuje DO KRAJA GODINE

Foto: Pixabay

Temperaturni rekordi na svetskom nivou padaju više od godinu dana, a jun 2024. postao je, zvanično, najtopliji jun ikada izmeren i oborio je rekord iz prošle godine, piše AFP pozivajući se na evropski opservatorijum Kopernikus.

Ovogodišnji jun bio je “12. mesec zaredom s temperaturom višom za 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijsko razdoblje”, ističe Karlo Buontempo, direktor servisa Kopernikus za klimatske promene.

S izuzetkom zapadne Evrope, u kojoj je temperatura u junu bila blizu ili niža u odnosu na razdoblje od 1991. do 2020, ostatak sveta zabeležio je veće i znatno veće temperature te je tako u Meki, u Saudijskoj Arabiji, od vrućine umrlo više od 1.300 hodočasnika. Temperatura u džamiji rasla je i do 51,5 stepena.

Grčki Akropolj je zbog visokih temperatura bio zatvoren, kao i prošle godine. Sever Kine, uključujući i Peking, pržio se na više od 40 stepeni, dok je jug bio pogođen poplavama.

Razorne poplave pogodile su i Keniju, Avganistan i Francusku. Radi se o sve učestalijem fenomenu kao posledici zagrevanja, kada se vlaga maksimalno povećava u vazduhu, a s tim i potencijalni intenzitet padavina.

Ostale posledice toplotnih talasa uključuju i prekid napajanja električnom energijom koji je pogodio Egipat, Pakistan i zapadni Balkan.

Kako najavlju, do kraja godine očekuje se predviđeni povratak klimatskog fenomena La Nine, koji nosi svežije temperature te se može očekivati pad globalnih temperatura, smatra Džulijen Nikolas, naučnik u Kopernikusu.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti