Претрага
Претрага
Close this search box.

Kriza drma Evropu: 38% Evropljana ne jede tri obroka dnevno

Foto: Wikimedia commons/Thijs ter Haar
Ekonomska kriza u Evropi ne jenjava. Više od polovine Evropljana kaže da im se kućni budžet smanjio u poslednje tri godine.  Prema istraživanjima IPSOSA, rastuće cene u Evropi gurnule su trećinu Evropljana u “nesigurnu“ finansijsku situaciju.

Istraživanje koje je sprovedeno u vezi siromaštva i finansijske nesigurnosti otkriva nam da je kupovna moć građana Evrope opala u toj meri, da je većina izbacila treći obrok.

Od 10 hiljada anketiranih građana u istraživanju koje je IPSOS sproveo za francuski Secours Populaire, 29% ljudi se izjasnilo da je njihova finansijska situacija u toj meri nesigurna, da bi im svaki nepredvidivi trošak prouzrokovao finansijski krah.

Foto: Ipsos printscreen

Prema podacima Eurostata stopa rizika od siromaštva za ukupno stanovništvo EU u 2021. godini iznosila je 17%.

Samo 15% stanovništva EU je reklo da je samopouzdano i da ne oseća potrebu da obraća pažnju na svakodnevne troškove.

Visoka inflacija, troškovi života i hrane doveli su do toga da je skoro svaki treći Evropljanin preskočio obrok kada je gladan, a posebno velike brojeve takvih slučajeva imaju Grčka i Moldavija, koja je od 23. juna 2022. godine dobila status kandidata za prijem u EU.

Istraživanje koje je sprovela Fondacija Džosef Rauntri (JRF)  u junu mesecu pokazalo je da je 5,7 miliona domaćinstava sa niskim primanjima u Velikoj Britaniji nema dovoljno novca za hranu.

21% ispitanih roditelja je izjavilo da su imali barem jedanput situaciju da “ne jedu dovoljno“ da bi nahranili svoju decu.

Inflacija u Evropi se utrostručila u 2022. godini i dovela je do najveće stope rasta svih vremena zbog visokih potrošačkih cena za stanovanje, vodu, gas i druge naknade, koje su porasle za 18% za godinu dana.

Prema istraživanju, 62% Evropljana brine o skoku cena hrane, dok neočekivani troškovi i cene gasa zabrinjavaju 59% ispitane populacije.

Celokupno istraživanje pročitajte na ovom linku.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага