Претрага
Претрага
Close this search box.

MAKRON PRELOMIO: Francuska šalje vojne instruktore u Ukrajinu

Foto: CNN International

FRANCUSKA planira da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu koji bi obučavali trupe pod komandom Kijeva.

To je saopštio general-pukovnik Oleksandr Sirski, glavnokomandujući ukrajinske vojske, nakon sastanka putem video-linka koji je juče imao sa Sebastijanom Lekornuom, francuskim ministrom odbrane.

Kijev indipendent navodi da je objava Sirskog usledila nakon što su se pojavili izveštaji da neke od zemalja članica NATO-a razmatraju mogućnost slanja vojnih instruktora i stručnjaka u Ukrajinu kako bi obučili tamošnje trupe i pomagali u popravljanju vojne tehnike.

Sirski je u objavi na Telegramu naveo da je već potpisao dokumenta.

– Ona će omogućiti da prvi francuski instruktori uskoro posete naše centre za obuku i upoznaju se s infrastrukturom i osobljem. Smatram da će odlučnost Francuske ohrabriti druge partnere da se priključe ovom ambicioznom projektu – naveo je ukrajinski general.

Njujork tajms je objavio da je Kijev od SAD i NATO-a zatražio pomoć u obuci 150.000 vojnika koja bi bila obavljena bliže linijama fronta.

Debatu o potencijalnom prisustvu NATO trupa u Ukrajini pokrenuta je nakon komentara koji je francuski predsednik Emanuel Makron izrekao u februaru, kada je poručio da bi razmotrio takvu mogućnost ukoliko bude bilo zahteva iz Kijeva.

Novosti

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti