Претрага
Претрага
Close this search box.

MENORKA: OSTRVCE SA HILJADU LICA

Foto: Pixabay
Kada na osunčane obale Menorke stignemo nakon boravka na susednoj Majorki ili Ibici, prvo što ćemo primetiti je da odjednom ima manje buke – ovde ćemo, kako i red nalaže, čuti više ptica nego muzike. Najistočnije, a po mnogima i najlepše ostrvo iz Balearskog arhipelaga, živi u svom mirnom i opuštenom ritmu i uprkos svojim malim dimenzijama ima toliko toga za ponuditi, uključujući tri stotine sunčanih dana godišnje. Uvale Menorke su sanjive, biodiverzitet zapanjujuć, gradovi su okupani morem, a zlatne plaže spadaju u najlepše na Mediteranu. UNESCO je 1993. godine sve ovo prepoznao i proglasio Menorku za rezervat biosfere, zahvaljujući njenoj raznolikosti i bogatstvu prirode.

S kraja na kraj ostrva stiže se za jedan sat. Duž ovog puta nalazi se nacionalni park, pet rezervata prirode i više od sedamdeset plaža, uvala i zaliva. Osim rajskih plaža – koje čak i danas uspevaju da ostanu intimne – ostrvo krije blaga poput katedrale iz 13. veka, nekoliko prastarih zamkova, romantične kuće od kamena ili terakote sa svojim balkonima nad uskim ulicama.

Tu su i dva očaravajuća grada okupana morem i uovičena zlatnim plažama: anglo-španski glavni grad i luka Maó (ili Mahon) na istoku, i gradić Siutadela na zapadu čiji je nadimak “stara i lepa” (“vella i bella“). Ova dva grada nalaze se na manje od 50 kilometara udaljenosti ali su potpuno različita.

Iako oba imaju mnogo da ponude, Siutadela se smatra atraktivnijom za obilazak pretežno zbog svog prelepo uređenog istorijskog centra u kom nema saobraćaja. U Mahon-u, osim istorijskih građevina ne treba propustiti vidikovce Pont des Castell i Carme, sa prelepim pogledom na luku. I razumljivo probati lokalni sir – queso mahon.

Osim dva najpoznatija grada, tu su i brojna sela koja su vredna posete. Jedno od njih je Binibeka, maleno ribarsko selo situirano na južnoj obali ostrva, na manje od deset kilometara od glavnog grada. Priča kaže da je selo nastalo kao kopija stila gradnje ribarskih sela u drugim delovima Mediterana, što mu je donelo kritike zbog nedostatka autentičnosti i nepovezanosti sa menorškom arhitekturom.

Foto: Pixabay
Bez obzira na kontroverze, istina je da je selo vrlo dobro očuvano, sa lavirintom uskih ulica i kućama obojenih u belo. Drugim rečima, izuzetno je fotogenično, pa se samim tim proslavilo i među turistima.

Menorka je poznata po svojim uvalama u kojima se kriju najlepše plaže, takozvanim “kalama”. Ne postoje reči da se lepota nekih od njih opiše, a jedna od takvih je uvala Makareleta. Ovo je verovatno i najbolja lokacija za Instagram fotografiju na Menorki.

Čist zlatkasti pesak, azurno plavo more i sve to oivičeno bujnom vegetacijom kojom su okićene stene. Bonus aktivnost, ikome dosade izležavanje i plivanje, je hajk stazom koja povezuje ovu i kalu Makarelu. Ovaj hajk deo je velike pešačke i biciklističke rute “Put konja”, kojom se može obići celo ostrvo. Čitava ruta zahteva određenu fizičku pripremljenost i dosta vremena, ali ovaj njen delić dostupan je svakom i vredan posete.

Ovo magično ostrvo je tako idealno odredište za porodice koje žele da se odmore, kombinujući kulturne posete sa plažama i uvalama koje ne zaostaju za onima na Karibima. Ako je u pitanju putovanje za parove, Menorka će takođe iznenaditi. Romantične skrivene uvale, ribarska sela vredna fotografisanja, prirodni parkovi, magični zalasci sunca. Osim toga, ako ste avanturistički nastrojeni, Menorka nudi različite staze za pešačenje, biciklizam i ronjenje.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti