Претрага
Претрага
Close this search box.

MERIDA: NEODOLJIVA PRESTONICA JUKATANA

Foto: PrtSc/brian-bfhstudios.com

Još od vremena kolonizacije teritorije današnjeg Meksika od strane Španaca, Merida, glavni grad meksičke savezne države Jukatan, važila je za kulturnu prestonicu celog poluostrva Jukatan. Ovaj grad, sa malo preko milion stanovnika, danas predstavlja spoj provincijskog i kosmopolitskog, prožet je kolonijalnom istorijom ali i savremen i vibrantan, sa neodoljivim vajbom obližnjih Kariba. Sa svojim uskim ulicama, prostranim i zelenim centralnim trgovima i najboljim muzejima u regionu, odlično je mesto za istraživanje istorije i kulture Jukatana, ali i ležerne obilaske barova i uživanje u regionalnoj hrani i živoj muzici. Takođe je savršena polazna tačka za avanture po ostatku poluostrva. Grad nudi izvrsnu kuhinju i pristupačne cene smeštaja, živahne pijace i kulturno umetnička događanja gotovo svake večeri.

Merida odiše istorijom na svakom koraku – čak i neki barovi u ovom gradu su stariji više od sot godina. Osnovana je 1542. godine na ruševinama drevnog grada T’ho, na mestu koje je do tada bilo središte drevne civilizacije Maja. Ovo se odražava u arhitekturi grada, gde se šarm kolonijalnih zgrada meša sa majanskim uticajima.

Foto: Unsplash/Alvaro Rosado

Katedrala San Idelfonso, budući da je sagrađena na mestu starog Maja hrama, izvanredan je primer ovog kulturnog spoja. Impozantna i otmena, građena je od 1561. do 1598. godine, a deo njenog kamena uzet je iz Maja hramova. Masivni krst iza njenog oltara predstavlja “Isusa jedinstva” – smatra se simbolom pomirenja između ljudi španskog i maja porekla.

Grad je prepun arhitektonskih dragulja koji pričaju priču o njegovoj prošlosti. Pored katedrale, vredan pomena je i Paseo de Montejo, koji se proteže paralelno sa ulicama 56 i 58, a stvoren je u pokušaju da se urbanistički iskopira Champs-Élysées u Parizu. Iako skromniji od svog francuskog uzora Paseo de Montejo i dalje je vredi posete, sa svojom zelenom površinom, u sred urbanog haosa kamenja i betona. Ovde je evropski uticaj prisutan i kad je reč o raskošnim vilama izgrađenih od strane bogatih porodica krajem 19. veka, a kojih najviše ima severno od 37. ulice.

Merida nije samo raj za oči, već i za nepce. Meksička kuhinja je ovde predstavljena u punom sjaju. Restorani, od tradicionalnih do modernih, nude najraznovrsniju meksičku hranu, sa fokusom na regionalne specijalitete. Primeri su „cochinita pibil„, tradicionalno jelo od svinjskog mesa mariniranog u achiote pasti, umotanog u bananin list i kuvanog pod zemljom, kao i supa od limete sa piletinom koja se jede sa tortiljama.

Foto: gradskeinfo.rs

Pijaca Lucas de Gálvez je srce grada, gde lokalno stanovništvo dolazi po sveže voće, povrće, začine i lokalne proizvode. Ova pijaca je živopisna, puna boja, mirisa i zvukova koji karakterišu živu atmosferu Méride. Pored toga, u gradu se gotovo svake večeri nešto dešava, od tradicionalnih plesova do modernih koncerata.

A kada u gradu padne noć, aktivnosti ne prestaju – naprotiv. Ulice su načičkane barovima sa karipskim vajbom,i živom muzikom i povoljnim ponja koladama i mohitom. Jedan od omiljenih gradskih barova je La Negritakantina, koja postoji već više od sto godina i najstariji je bar u gradu.

Ovde se mogu probati tipična regionalna hrana i brojni kokteli, ali i uživati uz živu latino muziku.

Grad je savršeno polazište za istraživanje Jukatan poluostrva. Nalazi se u blizini nekih od najimpresivnijih arheoloških nalazišta Maja, uključujući Chichen Itza i Uxmal. Osim toga, u njenoj blizini nalaze se tajanstvene pećine (cenotes) i drugi zanimljivi lokaliteti – između ostalog, uspavano ribarsko selo Celestunkao i istoimeni rezervat za divlje životinje bogat vodenim pticama, s flamingosima koji predstavljaju glavnu atrakciju. U neposrednoj blizini je i Meksički zaliv, manje turistička opcija za odlazak na plažu, u poređenju sa Karibima.

Merida je više od samo grada; to je neodoljivo putovanje kroz vreme i kulturu. Od velepnih arhitektonskih zdanja u kolonijalnom stilu, preko brojnih gotovo svakodnevnih kulturnih dešavanja, pa do fantastične lokalne kuhinje, grad će zadovoljiti svačiji ukus i sva čula.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага