Претрага
Претрага
Close this search box.

MISTERIJA “ĐAVOLJE CRKVE” Jeziva pećina ima jedinstvenu rezonancu zbog koje POSETIOCI “OSETE PRISUSTVO DUHA“ (FOTO)

Foto: Screenshot YouTube

Svake godine hiljade hrabrih posetilaca odlaze u pećinu u nadi da će “razgovarati sa đavolom”.

Pećina Pirunkirko- ili Đavolja crkva– nalazi se u nacionalnom parku Koli i stekla je reputaciju zbog navodnog kontakta sa svetom duhova. Sada su istraživači sa Univerziteta Istočne Finske otkrili zašto posetioci tvrde da “osećaju prisustvo duha” unutar pećine.

-Tamo gde istraživač akustike čuje kao rezonanciju, ljudi iz prošlosti su možda osetili prisustvo duha, a šamanski praktičar može osetiti prisustvo izuzetne energije, svako u skladu sa svojim poreklo- rekle su Rita Rajnio i Elina Hitonen, istraživačice.

Pirunkirko je pećina u obliku slova Z, duga 34 metra. U drevnom folkloru Finske, pećina je bila poznata kao mesto gde su se lokalni mudraci sastajali da bi stupili u kontakt sa duhovnim svetom.

Konkretno, čovek poznat kao Kinolainen redovno je koristio Đavolju crkvu za magijske rituale.

Foto: GoSaimma

-Prema narodnom predanju, Kinolainen bi vodio svoje pacijente u “crkvu” da razgovaraju sa đavolom o uzrocima i lekovima njihovih bolest- rekla je gospođa Rainio i dodala da je ova vrsta rituala lečenja često uključivala glasno vikanje, gaženje, pucanje i lupanje.

U svojoj novoj studiji, istraživači su krenuli da istraže da li akustična svojstva pećine mogu pomoći da se objasne verovanja povezana sa njom. Analiza pećine je otkrila da se u njoj nalazi poseban fenomen rezonancije koji istovremeno pojačava i produžava zvukove na određenim frekvencijama.

Prema istraživačima, ovaj fenomen je uzrokovan stajaćim talasom između glatkih paralelnih zidova pećine. Ovo generiše ton na prirodnoj frekvenciji pećine – 231 Hz – koji ostaje čujan oko jedne sekunde nakon što se čuju zvukovi poput pljeskanja, bubnjeva ili praska.

Kao deo studije, tim je intervjuisao i snimio savremenog praktičara šamanizma koji koristi pećinu za rituale.

-Praktičar je u intervjuu rekao da su sesije bubnjanja, posebno u zadnjem delu pećine, otvorile “nove horizonte”- objasnio je tim.

Iako je rezonancija uobičajena u zgradama, retka je u prirodnom okruženju, uglavnom zbog nedostatka čvrstih, paralelnih površina. Iz tog razloga, istraživači sugerišu da suptilna rezonancija u pećini može navesti posetioce da se osećaju kao da osećaju duh.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti