Претрага
Претрага
Close this search box.

Na Floridi stupila na snagu zabrana abortusa nakon šest nedelja trudnoće

Foto: Pixabay

Zabrana većine abortusa na Floridi nakon šest nedelja trudnoće, pre nego što mnoge žene uopšte znaju da su trudne, stupila je danas na snagu, a pojedini lekari su zabrinuti da žene u toj saveznoj američkoj državi više neće imati pristup potrebnoj zdravstvenoj zaštiti.

Doktorka Lih Roberts, reproduktivni endokrinolog i specijalista za plodnost iz „Boka Fertiliti” u Boca Ratonu, rekla je da zakone protiv abortusa koje donose Florida i druge „crvene” države pišu ljudi koji ne razumeju medicinu, preneo je AP.

Pravila ne utiču samo na žene koje žele prekid trudnoće kao lični izbor, već i na problematične trudnoće za žene koje žele da imaju bebu.

-Sprečavamo ih da dobiju negu dok im to bukvalno ne spase živote, ponekad na račun njihove plodnosti – rekao je Roberts, javlja Tanjug.

Nova zabrana ima izuzetke vezane za slučajeve silovanja i incesta, ali prema rečima Robertsove, zdravstvenim radnicima i dalje je onemogućeno da izvrše abortus u trudnoći koja nije održiva za koju znaju da može postati smrtonosna, na primer kada fetusu nedostaju organi ili je implantiran

-Rečeno nam je da moramo da sačekamo dok majka ne postane septična da bismo mogli da intervenišemo – rekla je Roberts.

Kampanja predsednika SAD Džozefa Bajdena brzo je okrivila za „ekstremnu” šestonedeljnu zabranu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

-Tramp je zabrinut da će ga birači smatrati odgovornim za okrutnost i haos koji je napravio. On je u pravu. Tramp je otrgnuo prava i slobode žena u Americi. Ovog novembra, birači će ga naučiti dragocenoj lekciji: Ne petljajte se sa ženama u Americi”, naveo je Bajden u saopštenju o novoj zabrani abortusa.

Politika

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
mmm
03.05.2024 15:06

neka dodju u Srbiju kod nas to se radi kao da kupujete hleb,,,abortira svaka za zivota po 50 puta

Povezane vesti