Претрага
Претрага
Close this search box.

Najbolje jesenje evropske destinacije

Foto: Unsplash/Martin Krchnacek

Nakon vrućeg evropskog leta, putovanja po starom kontinentu u jesen mogu biti pravo osveženje i magično iskustvo obojeno toplim nijansama jesenjih boja i sa neuporedivo manje gužve nego leti. Danas vam predlažemo pet gradova u Evropi koje bi bilo zanimljivo posetiti u jesen i otkrivamo zašto.

Prag, Češka

Prag je nadaleko poznat po svojoj bajkovitoj arhitekturi, odličnoj ponudi piva i šarmantnim ulicama, ali u jesen postaje još privlačniji. Drveće i vinogradi oko grada išarani su nijansama crvene, narandžaste i zlatne boje, a manje turista znači da ćete moći više uživati u čarima grada. Prestonica Češke je prepuna zanimljivih lokacija i građevina – od impozantnih mostova preko Vltave, dvorca na vrhu brda koji se smatra najvećim na svetu, prastarih astronomskih časovnika, pa do urbanih lavirintova ljupke stare četvrti Mala strana.

Edinburg, Škotska

Poseban zbog svojih autentičnih skrivenih čoškova i prelepih vidikovaca, Edinburg je privlačan tokom cele godine. U jesen međutim poseduje dodatni šarm, budući da okolne šume dobiju nove prelepe nijanse, a septembar je poznat i kao veoma suv mesec u Edinburgu.

Čaroban kakav jeste, nije ni čudo što je inspirisao Dž.K. Rouling da dok je u njemu živela osmisli magični svet Hari Potera. Svaka poseta Edinburgu počinje od njegovog zamka iz 11. veka, svedoka burne istorije grada smeštenog na obližnjem vulkanskom brdu, a završava se u pabu uz lokalna pića – nezaobilazni škotski viski, ali i džin i pivo.

Firenca, Italija

Kolevka renesanse i romantike, prestonica voljene Toskane, Firenca je poznata po svom bogatom kulturnom nasleđu, umetnosti i predivnim građevinama, ali i kao nekadašnji dom nekih od najvećih umetnika u istoriji – Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Dantea, Nikole Makijavelija. U jesen vrući letnji dani jenjavaju, te temperatura postaje ugodnija za istraživanje.

Takođe, sezona berbe grožđa u toskanskim vinogradima čini ovu regiju posebno živopisnom. Greh je posetiti Firencu a ne probati neko od slavnih toskanskih vina kao što su Chianti, Brunello di Montalcino ili Vino Nobile di Montepulciano.

Briž, Belgija

Grad na krajnjem zapadu Belgije enciklopedijski je primeri srednjevekovnog mesta iz bajke u kom duh davnih vremena konstanto lebdi ulicama. Centralni Briž (Brugge na holandskom), jedan je od najbolje očuvanih gradova u Evropi, u kom vas živopisni kaldrmisani sokaci i uspavani kanali vode od trga do trga, pored tornjeva, crkvi od istorijskog značaja i kroz uličice sa belim kućicama nekada namenjenim pripadnicima siromašnih slojeva društva.

U jesen kanali i mostovi Briža posebno dobiju na lepoti, budući da su okruženi drvećem prošaranim bogatim nijansama. Za dodatni užitak tu je neprevaziđena belgijska čokolada i topli vafli.

Dubrovnik, Hrvatska

Iako je Dubrovnik poznat po svojim plažama i Dubrovačkim letnjim igrama, poseta nezvanično najlepšem gradu Jadrana u jesen ima određene prednosti. Temperature su umerenije, a gužve znatno manje. Moći ćete da istražujete stare gradskih zidine i uske ulice bez da se gurate u masama drugih turista, a ako imate sreće sa vremenom, možda i da se okupate u moru.

Najimpresivnije u Dubrovniku svakako je njegov Stari grad koji je UNESCO-va svetska baština i odličan primer dobro očuvane srednjovekovne arhitekture. Ulice su popločane belim kamenom koje blešti na suncu, radnjice i restorani su ukusno uređeni, a trgovi izazivaju divljenje. Dubrovnik dobija dodatne poene od ljubitelja serije “Igra prestola” budući da su u njemu snimljene neke njene scene.

Autor teksta: N.K.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti