Претрага
Претрага
Close this search box.

NAJEKSKLUZIVNIJI PASOŠ NA SVETU IMA SAMO 500 ljudi: Ne mogu ga dobiti ni MILIJARDERI, ne priznaje ga Amerika i samo POSEBNI imaju pravo na njega – u pitanju je EVROPSKA DRŽAVA

Foto: Pexels

Da li znate koji je najeksluzivniji pasoš na svetu? Pasoš koji u svetu ima samo 500 ljudi i koji ne možete da dobijete pukim apliciranjem, ma koji status uživali ili novac posedovali. Samo odabrani imaju pravo na njega.

Kada je ovaj pasoš u pitanju, postoji vrlo ineteresantna priča. Ako na Instagramu pratite @ninine_avanture, mogli ste da čujete mnoge zanimljive činjenice i priče. Nina Gavrilović, novnarka, zaljubljenik u putovanja i stručnjak za društvene mreže, posetila je Maltu, a upravo se za jedan njen deo, tačnije posebnu ‘državu u državi’ vezuje pasoš o kome govorimo.

Pasoši važe četiri godine

“Ni milijarderi ne mogu da ga dobiju, a u svetu ih ima samo 500. Ovi pasoši su toliko eksluzivni da važe samo četiri godine u 90% slučajeva. Ni milijarderi kao što su Mark Zakenberg i Džef Bezos ne mogu da ga kupe. Za njega postoji vrlo poseban preduslov.

Na pasošu piše ‘Order Sovereign Militaire de Malta’. Izdaje ga drevni red, država u državi, a priča o njemu je fascinantna.

Red malteških vitezova je i dalje aktivan

Malteški red, Red malteških vitezova i dalje je vrlo aktivan. Da stvar bude luđa – oni su punopravna država, koja, iako nema teritoriju, izdaje svoje pasoše, izdaje vozačke tablice i na sve to je član Ujedinjenih nacija.

Pasoš aktivan u 120 zemalja

Sam pasoš je validan u 120 zemalja sveta. Ne priznaju ga Amerika i još par zemalja, ali je priznat u 3/4 država Šengena.

Sam Malteški viteški red postoji preko 1.000 godina, a i danas je aktivan u mnogim zemljama kao kao humanitarna oranizacija koja organizuje izbegličke kampove i humanitarnu pomoć širom sveta.

Desetogodišnje pravo na pasoš ima samo Veliki meštar – titula koja i danas postoji na Malti”.

zena.blic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti