Претрага
Претрага
Close this search box.

NAJPOZNATIJA PLAŽA U GRČKOJ BIĆE ZATVORENA ZA POSETIOCE! Odluka doneta zbog rizika za turiste, a ovo je razlog

Foto: Screenshot YouTube LifeHunt

Jedna od najlepših plaža na svetu, a definitivno najpoznatijih u Grčkoj i ove sezone će ostati zatvorena za posetioce. U pitanju je plaža Navajo na Zakintosu koju će turisti moći da vide, ali samo sa bezbedne udaljenosti sa mora. Ugrčkom Službenom glasniku objavljena je zajednička odluka četiri ministarstva kojom se i ove godine produžuje zabrana pristupa plaži Navajo na Zakintosu, kako sa mora, tako i sa kopna.

Kako se navodi u odluci, zabrane koje su bile na snazi prošle godine nastaviće se i u novoj letnjoj sezoni zbog rizika od odrona, koji bi, kako navode grčki stručnjaci, mogao da pokrene i zemljotres jačine 3,5 Rihtera. Konkretno, kretanje po samoj plaži nije dozvoljeno, kao ni usidravanje brodova u zalivu. Zabranjeno je i plivanje u samom zalivu, tačnije u morskom području unutar zamišljene linije koja spaja dva zaliva. Što se tiče “platoa” iznad plaže, pristup posetiocima je takođe zabranjen u krugu od 10 metara od ivice padine. Reč je o plaži veoma strmog nagiba, oko 110 metara, zbog čega se sa padine, s vremena na vreme, odvaljuju kamenite mase.


Odluka je na snazi do 31. oktobra 2024. nakon čega će se razmatrati dalje mere. Podseća se da je 13. septembra 2018. godine u odronu na plaži Navajo povređeno sedam osoba, od čega su tri prebačene u lokalnu bolnicu.

Odvajanje stena odvijalo se u tri etape. Najpre se začula buka i otpao je mali komad stene što je, srećom, poslužilo kao upozorenje da se određeni broj posetilaca udalji od stena. Potom je pao veći deo stene i usledilo je veliko klizište. Čamci su se prevrtali zbog vrloga koji se stvorio, a u tom trenutku na plaži je bilo na stotine turista sa malom decom.

Euronews/Mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti