Претрага
Претрага
Close this search box.

Najtraženija žena na planeti: FBI nudi 250.000 dolara za informaciju o prevarantkinji veka

Foto: DRUŠTVENE MREŽE / screenshot FBI

Na listi deset najtraženijih kriminalaca na svetu američkog FBI jedno lice odudara od ostalih. Nasmejana i jarko našminkana, Ruža Ignjatova deluje sređeno čak i na sopstvenoj poternici. Ova nemačka državljanka bugarskog porekla je jedina žena u ovoj neslavnoj grupi, ali kao i ostali begunci koristi nekoliko imena. Najpoznatija je po alijasu Ruža Plamenova ili doktorka Ruža Plamenova, kao i skraćenom verzijom “Ruža P.” Široj javnosti poznatija je po nadimku koji joj je nekada imponovao – Kriptokraljica.

Ruža Plamenova Ignjatova orkestrirala je prevaru vrednu nekoliko milijardi dolara. Ona je bila osnivač VanKojna, bugarske kompanije koja je plasirala na tržište navodne kriptovalute. Navodno je, zajedno sa savetnikom i kolegom Frenkom Šnajderom davala intrukcije potencijalnim investitorima da prebace svoja investiciona sredstva na račune njene kompanije, kako bi mogli da kupe specijalne pakete VanKojn kompanije. Zahvaljujući više ovakvih prevara, procenjuje se da je Ignjatova uz pomoć svoje kompanije zaradila više od četiri milijarde dolara.

Prevarantkinja je nazivala sebe kriptokraljicom i svoju kompaniju Vankoin reklamirala kao unosnog suparnika Bitkoinu na rastućem tržištu kriptovaluta. Samo 16 meseci kasnije, Ignjatova se ukrcala na avion u Sofiji za Atinu i potom nestala, jer je od tada niko nije video. Vlasti navode da je Vankoin bio piramidalna šema koja je prevarila ljude za više od četiri milijarde dolara.

“Ignatova i njeni partneri prevarili su žrtve za milijarde dolara tvrdeći da će Vankoin biti ‘ubica Bitkoina’. Zapravo, Vankoini su bili potpuno bezvredni. Njihove laži osmišljene su s jednim ciljem – naterati obične ljude širom sveta da im predaju svoj teško zarađeni novac”, rekao je Demian Viliems glavni tužilac Njujorka.

Nakon što je ukrala ogroman novac nestala je bez traga i još uvek je na slobodi. FBI, u cilju njenog pronalaženja, nudi nagradu od 250.000 dolara bilo kome ko ima više informacije o tome gde se nalazi.

U februaru 2018. podignuta je optužnica kojom se Ignjatova tereti po više tačaka – između ostalog, i za pranje novca, kao i zavere radi izvršenja prevare sa hartijama od vrednosti.

Prodala penthaus pred nosom policije

Svega tri godine pre potere za njom, Ruža Ignjatova je, prema sajtu OCCRP-a, kupila penthaus u Dubaiju, i to u jednom od elitnih naselja. U istom tom naselju je i Šnajder, inače bivši luksemburški obaveštajac, imao nekretninu. Ignjatova je svoj stan od 500 kvadrata kupila preko lažne kompanije. Prema OCCRP-u, stan je bio prodat 2019. godine, kada su je tražili povodom podignute optužnice. Baš kao i ona, njen saučesnik Šnajder je uspeo da proda svoj stan.

Ignjatova i Šnajder uspeli su da obave poslove sa nekretninama uprkos zakonu Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je na snazi od 2019. i koji zahteva da agenti za nekretnine provere profile kupaca i prodavaca nekretnina i prijave sve sumnjive kupovine tamošnjim vlastima.

Pod nerazjašnjenim okolnostima stavljen je na prodaju i njen luksuzni stan u Londonu vredan 12,5 miliona funti (14,2 miliona evra). Pretpostavlja se da je Ruža Ignjatova još uvek u begu. Prema poternici koji je objavio FBI, veruje se da putuje sa telohraniteljima ili saradnicima. Takođe, pretpostavlja se da je Ignjatova promenila svoj izgled, uradivši više plastičnih operacija.

nin.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti