Претрага
Претрага
Close this search box.

NASTAO HAOS ZBOG FOTOGRAFIJE SA MARSA Slika neobičnog objekta je autentična, NASA razrešila misteriju šta je u pitanju

Foto: r/Som_ET / Drustvene mreze

Kad je na površini Marsa snimljen glatki objekt, nalik punoglavcu, mnogi su bili zbunjeni.

Dok je američka svemirska agencija NASA rekla da je slika “prava”, objašnjenje koje stoji iza “neobičnog objekta” je daleko prizemnije od mnogih na društvenim mrežama.ž

Snimci sa površine Crvene planete, koje je načinio rover “Kjuriositi” pre dve godine, od tada cirkulišu društvenim mrežama, a sada je NASA potvrdila za Snopes.com da je fotografija koja prikazuje misteriozni objekt “autentična”. Endru Gud, portparol Laboratorije za mlazni pogon NASA-e, rekao je portalu da je slika prava, ali da je objašnjenje koje stoji iza nje daleko od misterije.

Som ET – 58 – Mars – Curiosity Sols 3385-3386 Images acquired on Sols 3385 (2022-02-13) and 3386 (2022-02-14). Audio: Som ET – 58 – Mars Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS #mars #nasa #marte #curiosity #perseverance
byu/Som-ET inSom_ET

– Ovo je stena isklesana vetrom. Vidimo mnogo čudnih oblika i tekstura na stenama Marsa, obično zbog toga što su ispirane peskom tokom eona u veoma glatke, zavojite oblike – objasnio je Gud.

Slika neobičnog kamena na Marsu nastala je 13. februara 2022, zahvaljujući kameri “mast” na “Kjuriositiju”. Gud je upro na fenomen pareidolija, tendenciju da vidimo poznate oblike tako gde ih nema, poput onih koje vidimo u oblacima.

To se, kako piše NASA, dešava jer “naš ljudski mozak često pokušava da vidi poznate oblike, nešto sa čim možemo da se povežemo. To se dešava sa oblacima, kamenjem, nebeskim telima”. Čuveni primer toga bila bi i fotografija “lica na Marsu” od 25. jula 1976.

Dve decenije kasnije, 1998, slike veće rezolucije su pokazale da je u pitanju “prirodna karakteristika”.

blic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti