Претрага
Претрага
Close this search box.

Novi slučaj ptičjeg gripa: Preneo se sa krave na čoveka, drugi slučaj u dva meseca

Foto: Pixabay/Mojpe

Drugi slučaj ptičijeg gripa pronađen je kod ljudi za manje od dva meseca od prvog zaražavanja, saopštila je zdravstvena organizacija SAD. Novi slučaj je pronađen u državi Mičigen, ali zdravstvene vlasti veruju da je procena rizika za američku populaciju i dalje “niska”.

Prvi slučaj najavljen je prošlog aprila u Teksasu, na jugu Sjedinjenih Američkih Država.

Ptičiji grip je prvi put otkriven kod krava i u njihovom mleku na farmama u Teksasu i Kanzasu. Testovi su otkrili da je nepoznat broj krava bio pozitivan na tip A H5N1, soja koji je odgovoran za najveću epidemiju kod životinja.

Oba pacijenta, i u Mičigenu i u Teksasu, prve simptome gripa su imala u očima, prenose američki portali.

Infekcija je pronađena kod farmera “redovno izloženog stoci”, kažu američke vlasti.

Foto: drnestorov.rs

Podsetimo, farmeri su prvi put primetili da su krave obolele početkom marta sa simptomima letargije i gubitka apetita, zatim su počele da daju znatno manje mleka.

Zatim su brisevi mleka i nosa bili pozitivni na virus.

“Nismo ranije videli ništa slično. Bilo je kao da su prehlađene”, rekao je komesar Ministarstva poljoprivrede Teksasa Sid Miler.

Inače, ova situacija se dogodila samo nedelju dana nakon što je država Minesoti objavila da je kod koza na farmi došlo do izbijanja ptičijeg gripa.

Iako se čini da ovog puta nema mutacije, stručnjaci kažu da što je duže virus kod sisara neotkriven, to su veće šanse da dobije mutaciju koja mu omogućava da lakše zarazi ljude.

(Telegraf.rs)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti