Претрага
Претрага
Close this search box.

REKLI, PA POREKLI Novi Zeland ipak odustao od potpune zabrane pušenja

Foto: pixabay.com

Novi Zeland ukida prvi svetski zakon koji zabranjuje prodaju duvana za buduće generacije, saopštila je vlada.

Reč je o najstrožem zakonu protiv duvana na svetu kojim bi se zabranila prodaja svima rođenim nakon 1. januara 2009, smanjio bi se sadržaj nikotina u duvanskim proizvodima i broj prodavaca duvana za više od 90 odsto.
Nova koaliciona vlada izabrana u oktobru potvrdila je da će u utorak ukinuti taj zakon po hitnom postupku, što će joj omogućiti da zaobiđe javnu raspravu, u skladu s prethodno najavljenim planovima.
Pomoćnik ministra zdravstva Kejsi Kostelo rekao je da je koaliciona vlada predana smanjenju pušenja, ali je preduzela drugačiji regulatorni pristup kako bi obeshrabrila tu naviku i smanjila štetu koju uzrokuje.
-Uskoro ću doneti paket mera za povećanje dostupnih alata za pomoć ljudima pri prestanku pušenja – rekao je Kostelo.
Odluka o ukidanju zakona kosi se s čvrstim dokazima istraživanja, zanemaruje mere koje snažno podržavaju maorske vođe i očuvaće nejednakost u zdravlju, rekla je naučnica sa Univerziteta Otago Dženet Hek.
– Klinička ispitivanja velikih razmera i studije modelovanja pokazuju da bi zakonodavstvo brzo povećalo stope prestanka pušenja među pušačima i znatno otežalo mladima da počnu da puše – rekla je Hek, deo grupe koja istražuje načine smanjenja pušenja.
Hina

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti