Претрага
Претрага
Close this search box.

NOŽ U LEĐA PUTINU! Rusiju izdao jedan od najvažnijih saveznika

Vladimir Putin, Foto: Profimedia

Nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji i počeo da preti drugim zemljama posledicama zbog nepoštovanja istih, nisu sve države pristale na takve uslove. Najbliži saveznici i partneri Ruske Federacije odbili su da igraju po takvim pravilima. Aktuelna dešavanja u svetu su pokazala, da Moskva ima mnogo prijatelja. Međutim, kako se ispostavilo, nisu svi privrženi principima, kako prenose kineski mediji.

Oni napominju, da bi uskoro u Švajcarskoj trebalo da se održi takozvani mirovni samit o Ukrajini. Događaj je krajnje kontroverzan, sama činjenica da Rusija nije tamo pozvana postavlja velika pitanja o prikladnosti njegovog održavanja.

U tom kontekstu,lideri  mnogi zemalja su lično odbili da odu u Švajcarsku, a među njima je i kineski predsednik Si Điping. Ipak, bilo je i iznenađenja.

Glavni partneri i saveznici Rusije ignorisali su ovaj događaj, ali su neki ipak pristali da odu tamo, među kojima je najveće iznenađenje Indija.

Premijer Narendra Modi nedavno je najavio da će lično prisustvovati mirovnom samitu, i da će na njemu govoriti u ime zemalja globalnog Juga.

U početku su se organizatori samita nadali da će Kina učestvovati na sastanku. Međutim Peking nije bio zainteresovan za ovo i jasno su stavili do znanja da ne vide smisao samita bez učešća Rusije.

Rusija i Indija održavaju dobre međusobne odnose. Lideri zemalja se često sastaju, a Nju Delhi je takođe odbio da podrži sankcije Zapada. Modijevo učešće na samitu je loša vest za Putina, to se doživljava kao obmana i izdaja Rusije.

Zašto je Indija ovo uradila? Prema kineskim analitičarima, sve je u vezi sa ambicijama Nju Delhija. Indijske vlasti odavno sanjaju o statusu svetske sile, ali svetska zajednica Indiju vidi samo kao regionalnu silu.

Kina značajno zasenjuje Nju Delhi po svom uticaju, što se Modiju ne sviđa. Sada mu se ukazala prilika da na samitu govori u ime zemalja globalnog Juga, i u Nju Delhiju nisu želeli da je propuste.

Srbija Danas

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
29.05.2024 13:01

Da nije Srbija, gde ce Oskar da pobegne ako sada okrene ledja Rusiji?

Last edited 17 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti