Претрага
Претрага
Close this search box.

OVE “TAJNE” STAVKE NA RAČUNIMA U RESTORANU NAM NAPLAĆUJU, ali sada i MESTO na kom sedimo kao i ESCAJG kojim ručamo! Evo šta se sve plaća u ugostiteljskim objektima, a da ni ne primetimo

Foto: Pixabay

Poznato je da razni restorani u Srbiji naplaćuju dodatne “napojnice” za konobarske usluge kao i popularni “kuver”, stavka koja se poslednjih nekoliko godina odomaćila na domaćim fiskalnim računima.

U restoranima, kuver se naplaćuje od 100 do 500 dinara, a najčešće uključuje različite vrste hleba ili peciva kao i neku vrstu umaka. Takođe, u jednom novosadskom restoranu na Fruškoj gori, naplaćuje se i cena za escajg za ručavanje. Pretpostavićemo da se to dešava iz razloga jer im je pribor nestajao iz objekta, pa na taj način pokušavaju da se osiguraju od krađa.

Ipak, država u inostranstvu otišla je korak dalje, reč je o Španiji, odnosno odluci španske autonomne oblasti Andaluzija koje su donele odluku da restorani imaju zakonsko pravo da dodatno naplaćuju stolove na suncu ili u hladu, pod uslovom da mušterije budu propisno obaveštene o većim cenama pre nego što naruče.

Obaveštenja o većim cenama mogu se dati preko menija, cenovnika ili se oglasiti na neki drugi način, dok verbalna poruka posetiocu neće biti dovoljna, piše The Olive Press.

Foto: Pixabay

Vlasnik španskog restorana u kom je ova naplata uvedena kaže da će restoranima biti dozvoljeno da naplaćuju dodatnu naknadu za svako jelo posluženo u određenim delovima objekta, ako je to jasno naznačeno u cenovniku. Recimo, ukoliko gosti žele da ručavaju na terasi restorana sa pogledom, to će biti uračunato kao dodatni trošak na računu.

Takođe, mnogi srpski turisti koji posećuju Grčku tokom letnjih meseci, mogli su da primete da im tamo u ugostiteljskim objektima naplaćuju dodatno flaširanu vodu, ukoliko je naruče. Jedna Novosađanka, u mađarskoj prestonici-Budimpešti, platila je bakšiš za konobarske usluge koji je uračunat u cenu, kako ljudi ne bi morali da ostavljaju svojevoljno novac.

Ovakva praksa naplaćivanja, kao što je mesto na kom se sedi, “tipsa” i flaširana voda, još uvek ne postoji u Srbiji u praksi. Kakvo je vaše mišljenje o ovim novinama, da li ste saglasni ili vam ipak zvuče suludo? Pišite nam u komentarima.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Slavuj
02.04.2024 07:56

Pošti mi uvek idemo korak napred, trebalo bi uvesti i cenu vazduha koji gosti dišu. Da li je u zatvorenom ili na otvorenom. Nije svejedno.

Povezane vesti