Претрага
Претрага
Close this search box.

Ovo su prve žene u svemiru

Dok svi znamo ko su Nil Amstrong i Jurij Gagarin, retko ko može da navede ime makar jedne od žena koje su bile u svemiru. U nastavku otkrijte identitete prvih 5 žena astronauta koje su bile deo misija van naše planete.

Ketrin D. Salivan

Ketrin D. Salivan

Ova američka geološkinja i astronautkinja, bila je deo posade na čak tri misije i prva Amerikanka koja je otišla u svemir, 11. oktobra 1984. godine.

Džudit Resnik

Džudit Resnik

Džudit je bila inženjerka i NASA-in astronaut. Međutim, poginula je kada se svemirska letilica “Challenger” pokvarila tokom misije STS-51-L. U svemiru je bilaod avgusta do septembra 1984., a poginula je 28. januara 1986. godine.

Seli Rajd

Seli se NASA-i priključila 1978. godine, a samo pet godina kasnije, bila je u svemiru. Ostala je upamćena kao najmlađa Amerikanka koja je putovala van planete, a tada je imala 32 godine.

Svetlana Savitskaja

Davne 1892. godine, Svetlana je sa leonidom Popovom i Aleksandrom Serebevom išla je u misiju “Soyuz T-7”. Pored toga što je druga žena koja je ikada kročila van planete, ona je 1984. godine i prva pripadnica lepšeg pola koja je uradila “svemirski hod”.

Valentina Tereškova

Valentina Tereškova

Danas penzionisana ruska atronautkinja, Valentina je bila prva žena koja je ikada bila u svemiru. To se dogodilo 16. juna 1963. godine, nakon što je prošla proces selekcije više od 400 žena koje su se prijavile, a na kraju je bilo pet finalistkinja. Pre nego što je postala kosmonaut, Tereškova je radila u fabrici tekstila, a amaterski se bavila padobranstvom.

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti