Претрага
Претрага
Close this search box.

PLOVDIV: NAJLEPŠI GRAD BUGARSKE

Foto: Pixabay
Sa gracioznošću i lakoćom, Plovdiv, drugi najveći grad Bugarske, spaja osvežavajući noćni život i ruševine stare na hiljade godina. Poput Lisabona, Rima i Istanbula i Plovdiv se proteže na sedam brda.

Nije opštepoznata činjenica da je baš Plovdiv najstariji kontinuirano naseljeni grad u Evropi, a bogatstvo i dugi tok gradske istorije ovde su itekako vidljivi u arhitekturi, kulturi i načinu života. Danas se Plovdiv najviše voli zbog svoje romantične stare četvrti Kapana, prepune šarenih murala i fotogeničnih kuća iz 19. veka koje su sada muzeji, galerije i hoteli. Zahvaljujući ovoj privlačnoj scenografiji, dodatno obogaćenoj zelenilom, Plovdiv bez dileme zove na relaksaciju i opušteno uživanje u nekom od brojnih bugarskih piva u senci stogodišnjih stabala.

Još 156. godine pre nove ere grčki pesnik Lucijan opisuje dijalog grčkih bogova koji lete iznad tada Filipopolisa, gde Hermej uzvikne Herkulu: „Zevsa mi, Herkule, ovo je najveći i najlepši od svih gradova!” Osim starih Grka, grad su voleli i Rimljani, koju su mu, pored Turaka, i ostavili najupečatljivije nasleđe. Antički Plovdiv, poznat kao Filipopolis, bio je važan regionalni centar u rimsko doba.

Iz tog doba ostaje nam bogato kulturno i arhitektonski nasleđe, kao što su antički stadion i ostaci impozantnog rimskog amfiteatra, i danas popularno mesto za kulturne događaje. Sa ovim veličanstvenim arhitektonskim ostacima Rimljani su ostavili neizbrisiv pečat na grad budući da ove građevina i danas čine njegovo srce. Turska vladavina je trajala više vekova i najpre se vidi kroz tradicionalne turske kuće, džamije i kaldrmu kojom je popločan stari grad.

Pored čuda antike, u Plovdivu obavezno treba obići Kapanu (u prevodu “klopka”), Kapana se nalazi na samo nekoliko minuta hoda od glavne ulice i poslednjih godina postaje sve voljeniji deo grada. Trendi i umetnička, sa brojnim zanimljivim kafićima, Kapana je idealno mesto za odmor posle pentranja po gradskim brdima, ali i za relaksirano radno popodne van kancelarije s vremena na vreme.

Foto: Pixabay

U Kapani se danas mogu pronaći razni zanatski i umetnički proizvodi, u slavu svih zanatlija koji su nekada živeli i radili u ovom delu grada. Kada se oformio pre pet vekova, bio je upravo centar za zanatlije, na šta danas podsećaju imena ulica (npr. Kožuharska (kožarska ulica), itd.). Zahvaljujući dugogodišnjim naporima opštine da oživi kvart, i učini ga pravim umetničkim centrom i kvartom posvećenim kreativnim i savremenim industrijama, mesto je danas urbano i mladalačko, te privlači brojne kreatore i preduzetnike.

Tako moderna Kapana današnjice verno čuva arhitektonske i zanatske uspomene prošlosti i pruža šansu za nove perspektive. Većina ovih malih ulica su deo pešačke zone, ispunjene baštama kafića i ukrašene lampama i sijalicama. Osim što dodatno ulepšavaju atmosferu, sijalice zatrepere i svaki put kada se u Plovdivu – rodi beba!

Zgrade su šareno oslikane i žive punim životom sa ljudima koji se smeše svuda po ulici, u svojim zanatlijskim radnjama, galerijama, ateljejima ili na terasama restorana ili kafića. Neki delovi Kapane imaju izvesnu francusku estetiku, dok drugi podsećaju na njujorški kvart SoHo. Užitak je sličan, no cene su, na sreću, i dalje bugarske. Pivopije u Kapani mogu probati brojna zanatska piva. Jedan od barova koji pravi svoje pivo je trendi “Mačka i miš”, gde se može birati između više od 100 vrsta piva – od australijskog do lokalnog zanatskog.

Kada šankeru zatražite kartu pića, dobijate ljubazan odgovor “ja sam karta pića”, te će vas uputiti na pivo u zavisnosti od ličnih preferencija i voditi kroz degustaciju. Osim toga, u Kapani se konstantno nešto dešava. Koncerti, projekti, izložbe, festivali, forumi, diskusije, pozorišne predstave, umetničke instalacije, projekcije, radionice i mnogi drugi događaji.

U Plovdivu će posebno uživati – mačkoljupci. Mace se izležavaju i šetaju po celom starom gradu, a lokalci ih rado hrane, maze, i obezbeđuju im čistu vodu.

gradskeinfo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Branče
12.05.2024 22:32

Izuzetan i impresivan grad ✨
Šteta što ga nisam ranije otkrila ⏳️️

Povezane vesti