Претрага
Претрага
Close this search box.

POČELO JE ONO ČEGA SU SE SVI PLAŠILI Prvi napad američke rakete na Rusiju: Kremlj upozorio Vašington da će POSLEDICE BITI FATALNE

Foto: nsuzivo.rs

Ukrajinske trupe su upotrebile rakete HIMARS, dobijene od SAD, za uništavanje naprednog sistema protivvazdušne odbrane (PVO) unutar teritorije Rusije.

Kako prenosi “Dejli telegraf”, prema izveštajima, pogođen je PVO sistem u ruskom gradu Belgorodu koji je bio opremljen raketama zemlja-vazduh S-300 ili S-400.

Britanski list navodi da je Kremlj upozorio Vašington da će SAD iskusiti “fatalne posledice” zbog podrške Kijevu u izvođenju napada preko ukrajinsko-ruske granice.

SAD su do sada dozvoljavale Kijevu da pogađa ciljeve unutar Rusije samo ako predstavljaju neposrednu pretnju ukrajinskim snagama.

Nije jasno da li udar na Belgorod krši ograničenja koja su SAD nametnule na oružje, ali Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik, zatražio je dozvolu da koristi američku municiju za dugotrajne udare.

Napadi dramatično pojačani poslednjih nedelja

Napadi preko granice dramatično su se pojačali poslednjih nedelja nakon što su ruske snage pokrenule obnovljenu kopnenu ofanzivu na severoistok Ukrajine.

Ukrajina je odgovorila sopstvenim napadima. Među najnovijim je bio onaj sa dronovima koji je uništio konvoj od 15 ruskih kamiona, prema snimcima koje su snimile brigade uključene u napad.

“NATO ima dve do tri godine da se pripremi za konfrontaciju sa Rusijom”

Vrhovni vojni general Norveške upozorio je da se vreme NATO-a u pripremama protiv ruske agresije smanjilo sa 10 na dve-tri godine.

“U jednom trenutku neko je rekao da će za to trebati 10 godina, ali mislim da smo se vratili na manje od 10 godina zbog industrijske baze koja sada postoji u Rusiji. Biće potrebno neko vreme, što nam sada daje vreme za naredne dve do tri godine da obnovimo naše snage, da obnovimo naše zalihe u isto vreme kada podržavamo Ukrajinu“, rekao je general Eirik Kristofersen, šef norveške vojske.

On je rekao da se pozicije Rusije u blizini granica njegove zemlje nisu značajno promenile tokom protekle godine i da to omogućava Oslu da ojača odbrambene kapacitete dogovorene u okviru NATO-a.

“Tako da možemo sadržajno ispuniti te planove i te odluke u narednim godinama, ali moramo da ubrzamo. Moramo to da uradimo za dve do tri godine da bismo bili sigurni da smo spremni za šta god da se desi”, rekao je visoki vojni zvaničnik za Blumberg.

Blic, Dejli telegrafindependent.co.uk

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Natalija
05.06.2024 08:13

Iskreno, ne razumem ljude koji podržavaju bilo koju stranu. Rat nikome ništa dobro nije učinio. Samostalni odabir strane stvara veću tenziju i potpiruje ratne konflikte… Ukoliko se ovo proširi, ništa dobro nam ne nadolazi… Ne razumem zašto bi nekao rizikovao bezbednost svoje dece radi nekakvog etiketiranja. Netrpeljivost između država je rezultat lošeg upravljanja i diplomatije političara. Nadam se da će se ljudi osvestiti i umesto da se međusobno ubijaju, da će se setiti da kazne lidere, a ne nedužne ljude.

Povezane vesti