Претрага
Претрага
Close this search box.

POSKOK UJEO ŽENU U GRČKOJ, JEDVA PREŽIVELA Ušunjao se pod krevet u kom je SPAVALO DETE: Evo šta da radite ako vas na moru ujede zmija otrovnica

Pexels

Žena iz Larise je čudom spasena kada ju je ujela zmija otrovnica. Zmija je ušla u kuću kroz otvorena vrata i sakrila se ispod krevetića njene dvogodišnje unuke. Na sreću, poskok nije ugrizao dete, ali je ujeo baku za prst pošto je ona pokušala da prekrije zmiju džemperom i tako je natera da izađe iz kuće. Zmija je izvukla glavu ispod džempera i ujela ženu koja je sa nesnosnim bolovima i otokom na polovini tela u kritičnom stanju hospitalizovana.

Zahvaljujući blagovremenom lečenju, uspela je da se spase. Lekari su rekli da bi, da je zmija ujela njenu unuku, šanse deteta da preživi bile veoma male.

Kako navode grčki mediji, ove godine povećan je broj gmizavaca pogotovo u seoskim kućama, pa vlasti mole stanovnike da budu posebno oprezni, da zatvaraju vrata i prozore i da u slučaju ujeda zmije odmah odu u najbližu bolnicu ili Dom zdravlja.

Procenjuje se da u Grčkoj postoji na desetine vrsta zmija, od kojih su neke, poput poskoka, otrovnice. Prirodno je da ova vest izaziva veliku zabrinutost zbog potencijalne opasnosti. Stručnjaci Metropoliten bolnice savetuju šta možete da uradite u slučaju ujeda zmije, a šta bi trebalo da izbegavate.

Ujed zmije: šta bi trebalo raditi, a šta ne

1.Ostanite pribrani

Zmije u Grčkoj nemaju tako jak otrov koji može da ubije čoveka za vrlo kratko vreme. Njihov otrov ima drugačiji efekat nego, na primer, otrov kobre. To znači da imate vremena za transport do bolnice. Potrebno je oko 24 sata bez hospitalizacije da neko umre nakon ujeda zmije u Grčkoj.

Osim toga, panika povećava verovatnoću pogrešne reakcije koja će pogoršati stanje i rad srca, što zauzvrat ubrzava cirkulaciju otrova, ubrzava metabolizam i progresiju simptoma.

2.Proverite ujed

Ugriz poskoka ostavlja dvostruku ranu sa dve „paralelne“ karakteristične oznake. Međutim, čak i ako ne vidite znakove, nemojte rizikovati, samo pratite korak po korak.

  • Uklonite sve predmete ili odeću koja bi mogla da bude u kontaktu sa mestom ugriza
  • Ruku ili nogu za koju vas je ujela zmija držite što mirnije i niže od nivoa srca. Ne trčite. Pozovite pomoć i sačekajte da ona stigne ili pratite uputstva koja ćete dobiti
  • Ne dirajte mesto ujeda, ne češite kožu oko njega i ni u kom slučaju ne pokušavajte da isisate otrov
  • Ne pritiskajte mesto ugriza, ne stavljajte led na ugriz, ne vezujte ugriženi ekstremitet, ne uzimajte lekove protiv bolova, izuzev paracetamola, ne koristite alkohol

Šta je još važno da znate

Zmije su aktivne tokom celog dana. Međutim, poskoci ne „vole” visoke temperature (iako se u proleće mogu videti kako se „sunčaju”), pa su u letnjim mesecima aktivni noću. U slučaju susreta sa čovekom zmije ostaju nepomične da ne bi bile primećene. Ako osete da su primećene, prvo će pokušati da pobegnu što je pre moguće. U slučaju da osete preteće prisustvo toliko blizu da ne mogu da pobegnu one glasno sikću, sklupčaju se u odbrambeni položaj i pripremaju se da ujedu.

Pre letnjeg perioda, međutim, situacija je drugačija: konkretno u proleće zmije se ne povlače/beže lako, lakše napadaju ako su uznemirene/uplašene i njihov otrov je otrovniji nego u drugim periodima godine.

Takođe, zapamtite da su sve zmije, uprkos negativnoj reputaciji, dragocene za ravnotežu ekosistema u kojima učestvuju i njihov otrov. Čak i zmije koje nisu otrovnice proizvode otrov, ali u manjim količinama i ne mogu da ga prenesu kad ujedu čoveka; on se koristi za izradu seruma ili lekova. Konačno, prema ELSTAT-u, od 2000. do 2014. šestoro ljudi je umrlo od ujeda zmija u Grčkoj, i to zbog lošeg zdravlja.

(ygeiamou)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti