Претрага
Претрага
Close this search box.

POVLAČI SE VAKCINA PROTIV KOVIDA 19! Oglasila se kompanija: “Može da izazove retke i opasne nuspojave”

Foto: Venilton Küchler

Britansko-švedska farmaceutska kompanija Astrazeneka saopštila je da povlači svoju vakcinu protiv kovida 19 nekoliko meseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove retke i opasne nuspojave.

Vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet. Zahtev za povlačenje vakcine podnet je 5. marta i u utorak je stupio na snagu.

Slične prijave biće podnete u narednim mesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao vakzevria. Astrazeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva kovida 19, prenosi britanski Telegraf.

Vakzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem poslednjih meseci zbog veoma retkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. Astrazeneka je u sudskim dokumentima podnetim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina ”može, u veoma retkim slučajevima, da izazove TTS“.

Foto: Pexels

TTS, tromboza sa sindromom trombocitopenije, povezana je sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava. Astrazeneku tuži više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka u slučaju koji se nalazi pred Višim sudom. Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

– Razvili smo vakcine za nove sojeve kovida 19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. Astrazeneka je stoga donela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za vakzevria u Evropi – saopštila je farmaceutska kompanija.

U saopštenju se takođe navodi da je kompanija ”ponosna” na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije kovida 19 i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila preko 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom sveta.

Kurir.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
dule
09.05.2024 10:19

a vučić nas terao da svi primimo vakcine

Povezane vesti