Претрага
Претрага
Close this search box.

PREMIJER VUČEVIĆ U DONJOJ GRADINI Položio venac povodom Dana sećanja na žrtve genocida u NDH, potresna svedočenja preživelih

Foto: Screenshot RTS1

Premijer Republike Srbije Miloš Vučević prisustvuje danas obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice, u Republici Srpskoj.

Na Grobnom polju Topole položeni su venci i cveće. Venac je položio i predsednik Vlade Srbije.

U prenosu uživo povodom Dana sećanja emitovano je i potresno svedočenje preživelog koji je u to vreme bio dete i koji je pukom srećom izbegao strašnu smrt u jednoj od dečjih grobnica koje se prostiru na 300 kvadrata.

Preživeli jasenovački logoraš, Mile Vukmirović, rekao je da su logoraši koji su bili u ustaškom logoru Jasenovac svakodnevno odvođeni u Donju Gradinu odakle se više nisu vraćali. Vukmirović, koji je u to vreme bio dete, rekao je da su na taj način ubijene i njegove sestre i otac i da su sami logoraši kopali sebi grobnice, piše Srna.

Slavko Milanović, koji je preživeo strahote jasenovačkog logora, prisetio se da je kao dete dok je bio u Jasenovcu vidio ciglanu, a da je iz majčinih priča saznao da su u tu ciglanu živi ljudi gurani u vrelu peć i na taj način ubijani, prenosi Srpskainfo.

Foto: Screenshot RTS1

Vučević je u ime Vlade Republike Srbije položiti venac na Spomen područje, na grobnom polju Topole.

Komemoraciji i istorijskom času prisustvuju premijer Srbije i predstavnik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Za nedužne i nevine žrtve ustaškog logora održano je pravoslavno opelo a ministar Nikola Selaković zajedno je sa horom izgovarao Očenaš.

Molitvu za jevrejske žrtve izgovorio je rabin Isak Asijel nabrajajući sva stratišta širom Evrope na kojima je jevrejski narod stradao u holokaustu tokom Drugog svetskog rata.

Na romskom jeziku za sve nevije žrtve pomolio se Dragoljub Acković.

Venci su položeni za pola miliona Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja ubijenih u jasenovačkom sistemu NDH koncentracionih logora.

U ime institucija Republike Srpske i Srbije i Crne Gore vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Sa njima su srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i premijeri Srpske Radovan Višković.

Kurir.rs/RTRS

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
M
12.05.2024 13:36

Нема овог Динковог дежурног талибана,што коментарише сваку вест на овом порталу,да мало прокоментарише и ову вест.

Povezane vesti