Претрага
Претрага
Close this search box.

Raste broj riba otrovnica u Jadranu, štetne za ekosistem, OPASNE ZA LJUDE! Evo odakle one vode poreklo – Nema pravila gde i kada se mogu sresti

Kotor/Crna Gora/More
Foto: Pixabay

U crnogorskom delu Jadrana sve više je invazivnih vrsta koje štete ekosistemu, ali su i opasnost za ljude, ribare ili kupače, Nijedna ne napada čoveka, međutim neke imaju u svojim bodljama toksine i u susretu sa njima treba biti oprezan.

Dr Ilija Ćetković, saradnik u istraživanju u Laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo Instituta za biologiju mora iz Kotora kaže da je poslednjih nekoliko godina primećen veliki broj invazivnih vrsta riba i rakova, koji menjaju sliku podvodnog sveta, te da su sve te vrste zabeležene i u vodama drugih jadranskih zemalja.

On ističe da najveći broj invazivnih vrsta ulazi u Mediteran, pa zatim i u Jadransko more, kroz Suecki kanal.

“Ove vrste vode poreklo iz Indijskog okeana i Crvenog mora, a ovaj fenomen se naziva Lesepsijska migracija i dobio je ime po francuskom diplomati koji je učestvovao u izgradnji ovog kanala. Neke vrste dospeju u Jadran i putem drugih izvora, kakve su recimo balastne vode brodova, koje bivaju prosute u Jadran, a potiču iz nekog drugog regiona sveta”, objašnjava Ćetković, prensoi RTCG.

Ćetković navodi da je od relativno skoro primećena riba lav, koja ima otrovne bodlje kojima se brani od predatora. “I sama je predatorska vrsta i predstavlja opasnost za veliki broj prirodnih stanovnika Jadrana. U slučaju ulova, prilikom rukovanja ovom vrstom, treba preduzeti mere kako ne bi došlo do uboda”, kaže Ćetković.

Dodaje da su tu i vrste iz porodice napuhača čiji organi poseduju otrov tetrodotoksin, neurotoksin opasan po čoveka. Ove ribe se ne smeju koristiti u ishrani ljudi, a treba izbeći i bilo kakav dodir ili obradu ribe, jer se tako može potencijalno doći u kontakt sa otrovom.

Ako se dođe u kontakt sa ribom lav, onda mesto uboda treba brzo istisnuti koliko se može i nikako ne stavljati led, nego nešto vrelo, uroniti mesto uboda u vrelu vodu, jer je njen otrov termolabilan, što znači da se na oko 70 stepeni degradira i tako se smanjuje njegovo dejstvo, ističu stručnjaci.

Ćetković naglašava da većina tih vrsta se još uvek sreće relativno retko u ovom području, nalazi se sporadično i nema pravila, gde se i kada mogu sresti.

Jedan od upečatljivih invazivnih organizama u Jadranu je i plavi rak (Callinectes sapidus) koji nanosi velike štete ribarima uništavajući im ulove i ribolovne alate. Pored rakova i riba u Jadran je dospelo i mnoštvo drugih organizama, a značajnije su zelene alge iz roda Caulerpa, tzv. tumor Mediterana.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti